Quiche cu ceapă și ciuperci

Varianta franțuzească a unei plăcinte savuroase e, de cele mai multe ori, perfectă pentru a fi consumată la micul dejun. Varianta pe care ți-o propun eu azi are ca ingrediente principale ceapa și ciupercile. Te sfătuiesc însă să îl pregătești într-un weekend sau cu o seară înainte, dacă nu ai prea mult timp la dispoziție dimineața. Iată despre ce vorbesc:

Ingrediente pentru crustă:

70 g fulgi de ovăz
60 g făină
Un sfert linguriță sare
40 g unt rece, tăiat în cubulețe
45 g lapte acru

Ingrediente pentru umplutură:

4 lingurițe ulei de măsline
1 ceapă mare, feliată subțire
220 g ciuperci feliate
O jumătate linguriță sare
Un sfert linguriță de piper măcinat
Un sfert linguriță făină de muștar (sau boabe de muștar măcinate)
1 linguriță de cimbru uscat
3 ouă întregi și 3 albușuri
230 ml smântână pentru gătit
30 g cașcaval ras

Mod de preparare:

Pentru acest preparat ai nevoie de o tavă pentru tarte pe care să o ungi cu puțin ulei. Înainte să te apuci efectiv de treabă, pornește-ți cuptorul să se încălzească.

Pentru a face crusta, pune ovăzul, făina și sarea într-un robot de bucătărie, amestecă-le pulsat de 3 ori. Adaugă untul apoi pulsează de 12 ori (până obții o textură sfărâmicioasă). Ultima dată adaugă laptele bătut și mai pulsează de 3 – 5 ori. Fă din amestecul respectiv o minge de aluat și pune-l între 2 bucăți de hârtie de copt. Rulează-l într-un cerc de diametrul tăvii. Transferă aluatul (fără hârtie) în tavă și apasă-l ușor cu degetele. Pune-l la cuptor pentru 9 minute și apoi lasă-l să se răcească.

Pentru umplutură, încinge 2 linguri de ulei într-o tigaie mai mare și adaugă ceapa, pentru a o carameliza. Călește ceapa pentru vreo 20 minute (până e maronie și caramelizată) și apoi transfer-o într-un bol. Pune restul de ulei în tigaie și adaugă ciupercile, pe care le călești până când au lăsat toată apa din ele și apoi adaugă iar ceapa în tigaie. Asezonează cu sare, piper, muștar și cimbru. Separat, într-un bol, amestecă ouăle împreună cu albușurile extra și smântâna lichidă pentru gătit. Presară cașcavalul ras peste crusta coaptă, apoi presară amestecul de ceapă și ciuperci. Peste astea toate vei turna amestecul de ou și vei da totul la cuptor pentru vreo 30 minute. Când vrei să îl mănânci îl poți reîncălzi sau consuma rece.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.