Crăciunul este pentru mulţi cea mai frumoasă perioadă din an, însă în mod paradoxal pentru alţii este un moment trist în care îşi amintesc vremurile mai bune pe care le-au trăit şi cât de scumpe au devenit toate. Crăcinul ne bate la uşă şi toţi simţim amploarea evenimentului fiind bombordati de reclame. Companiile şi mass media încearcă să ne vândă cele mai bune haine, cele mai frumoase jucării, cele mai exotice destinaţii, cele mai frumoase locaţii de Revelion, cele mai reuşite rochii de seară, cele mai calitative produse cosmetice. Cu atâtea provocări de a cumpără, suntem prinşi în vâltoarea consumului în care uităm că până azi puteam trăi bine mersi şi fără o rochie în plus, fără un parfum nou etc. Din păcate majoritatea uită adevărata semnificaţie a Crăciunului, fiind mai mult preocupati de unde vor scoate atâţia bani pentru cât de lungă e lista de cumpărături.
Aşadar, iată cum să te bucuri de Sărbători cu bani puţini:
1.Cumpără cadouri utile. Chiar dacă unii vor spune că duci lipsă de originalitate, gândeşte-te că tot ce cumperi de Crăciun sunt de fapt lucruri de care ai nevoie şi oricum cumpărai. Cizme, palton, sucitor, globuri, şosete, chiar ce-ţi lipseşte. La fel şi soţului, copiilor etc.
2.Foloseşte-ţi calităţile pentru a economisi bani. O variantă şi mai ieftină sunt cadourile handmade, pe care le poţi face în funcţie de calităţi şi disponibilitate. De exemplu poţi realiza ornamente de Crăciun, poţi împacheta frumos o floare pe care ai înmulţit-o chiar tu, poţi face o tavă de prăjituri (de Crăciun toată lumea le apreciază), poţi croşeta o căciulă şi un fular sau pur şi simplu poţi dărui o carte pe care ai citit-o deja alături de o felicitare drăguţă.
3.Găteşte mai puţin. Ţii minte câtă mâncare ai aruncat anul trecut după Sărbători? Cel mai bine ar fi să te rezumi la o masă în familie (în seara de Crăciun) o prăjitură (ca să ai cu ce servi colindătorii ) fierbe vin de casă (mult mai ieftin decât cel îmbuteliat), iar în rest găteşte la fel că în oricare zi din an. Dacă te limitezi la puţin … consumi puţin …plăteşti puţin. Ai grijă şi de siluetă dar şi de portofel.
4.Cel mai ieftin Revelion e cel în care dormi. Hai că glumesc, pe nimeni nu ar trebui să-l prindă Anul Nou dormind! Dar totuşi, dacă vrei să economiseşti poţi organiza un Revelion cu prietenii la tine acasă, în care fiecare aduce ceva de mâncare şi o sticlă de băutură. În final, dacă ai noroc, îţi mai rămâne şi pentru zilele viitoare câte ceva, iar cheltuielile tale se reduc simţitor (fără haine de gală, fără sume impresionante date la localuri etc). Tot o idee ieftină e să ieşiţi în centrul oraşului, să vedeţi programul oferit de primărie şi ploaia de artificii, dacă locuiţi într-un oraş mărişor.
5.În final nu uitaţi că să vă bucuraţi de adevăratul spirit al Crăciunului ESTE GRATIS , fiindcă de Crăciun trebuie să ne bucurăm pentru tot ceea ce avem şi nu să regretăm ceea ce nu putem avea. De asemenea adevărata semnificaţie a Sărbătorilor e aceea de a petrece timp cu familia, a relua relaţii cu vechi prieteni, a livra fericire necunoscuţilor, de a găsi pacea sufletească şi de a sărbători naşterea Domnului.