Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Cât de sigură este pilula anticoncepţională?

În anii ’60, atunci când a apărut pilula anticoncepţională, femeile au crezut că în în sfârşit, vor reuşi să deţină controlul asupra viitorului lor. Însă ulterior, studiile au dovedit că pilula anticoncepţională nu este chiar atât de sigură pe cât s-a crezut iniţial şi în plus, utilizarea ei poate avea efecte adverse deloc de neglijat.
Orice femeie care foloseşte pilula trebuie să ştie că sunt câteva situaţii în care efectul anticonceptionalelor scade considerabil.

1. Dacă urmezi tratament cu antibiotice
În cazul în care iei pilula iar medicul îţi prescrie şi antibiotice, trebuie să ştii că acestea reduc gradul de eficientă al pastilelor anticoncepţionale. Practic, în perioada cât vei urmă tratamentul cu antibiotice, va trebui să foloseşti o măsură suplimentară de protecţie împotriva unei sarcini nedorite. Pentru orice informaţie suplimentară este indicat să ceri sfatul medicului, care va ştii să te îndrume corespunzător.

2. Plante cu fitoestrogeni
Toate acele plante cu fitoestrogeni – substanţe vegetale asemănătoare hormonilor sexuali feminini – pot influenţă efectele anticonceptionalelor. În această categorie sunt incluse unele suplimente medicale, unele ceaiuri cum ar fi cel de sunătoare sau unele tincturi. De aceea, este indicat să întrebaţi întotdeaua farmacistul şi să citiţi prospectul sau interacţiunile ceaiului, tincturii sau suplimentelor pe care urmează să le folosiţi.

3. Dacă nu iei pilula în mod regulat
În cazul în care uiţi să iei o zi pilula, efectul contraceptiv va scădea simţitor. Dacă încă nu au trecut 12 ore de când trebuia să o iei, eşti în continuare protejată dacă iei următoarea pastilă din pachet. Dacă au trecut mai mult de 12 ore, trebuie să iei în continuare pilula la rând dar foloseşte şi o altă metodă contraceptivă în următoarele şapte zile.
Iar dacă vrei să eviţi o sarcina nedorită, va trebui să fii atentă şi să iei pilula în fiecare zi, la aceeaşi ora. Numai aşa vei avea certitudinea că pilula îşi va face efectul.

4. Dacă ai vărsături sau diaree
De asemenea trebuie să ştii că în cazul în care ai vomat la scurt timp după ce ai luat pilula, efectul acesteia poate să fie diminuat. Aceeaşi situaţie este valabilă şi în cazul în care ai probleme cu stomacul.
Practic, tulburările gastrointestinale caracterizate prin vomă sau tranzit intestinal rapid – diaree – pot duce la eliminarea pilulei înainte că substanţele active să fie absorbite în sânge.

Anticoncepţionalele, că orice tratament care intervine în echilibrul normal al organismului, pot avea şi efecte adverse. Iar în prezent, printre cele mai cunoscute efecte adverse ale pilulelor contraceptive se numără:
– creşterea riscului de infertilitate,
– creşterea în greutate
– creşterea riscului de cancer mamar,
– senzaţie de tensiune în sâni;
– creşte riscul bolilor cardiovasculare,
– creşte riscul de diabet;
– pot creşte riscul de cancer esofagian, tocmai de aceea medicii de speacialitate recomandă să beţi pilula cu un pahar de apă.

Din păcate, studiile din anii ce-au urmat au scos în evidenţă câteva efecte secundare deloc de neglijat, printre care perturbarea funcţiei cardiace, în special la fumătoarele trecute de 35 de ani.
Un alt lucru ce trebuie menţionat este că pilula nu conferă nici o protecţie împotriva SIDA sau a altor boli venerice, de aceea, dacă există vreun risc să luaţi o asemenea boală de la un partener, trebuie să folosiţi prezervativul.
Însă lucrul pe care trebui să îl ai în vedere este faptul că numai abstinenţa oferă protecţie 100% împotriva unei sarcini nedorite!

Cover - Sursă foto: freepik.com
Alicee

Alicee

Alicee este o călătoare pasionată de scris. Fiecare oraș nou pe care îl vizitează, o ajută să descopere noi oameni, de la care învață cât mai multe lucruri interesante. Iar vouă vă împărtășește trucurile și sfaturile pe care le-a descoperit de-a lungul anilor.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *