Toate femeile au aceeleasi probleme când vine vorba de a avea copii. Nu vor să se îngraşe, nu vor să îşi piardă formele şi îşi doresc să se menţină în formă. Totul se rezumă la kilogramele câştigate, însă cât e normal să te îngraşi în timpul sarcinii? Specialiştii spun că până la finalul celor 9 luni e bine să nu pui mai mult de 12 kg. Din care, imediat după sarcina vei scapă de 6-7 kg (copilul, placentă, lichidul amniotic). În final o să rămâi cu 5-6 kg pe care e bine să le dai jos în primele 6 luni de la sarcina, astfel încât să nu se depună în cheaguri de grăsime greu de dizolvat.
Cum să faci să nu te îngraşi peste măsură
Multe femei cred că dacă sunt însărcinate trebuie să mănânce pentru doi. Total greşit. Copilul se hrăneşte cu propritatile nutritive pe care le ia din alimentaţia voastră. Asta înseamnă ce trebuie să manancati alimente cât mai nutritive, să aveţi grijă să aveţi un aport de minerale, vitamine şi antioxidanţi extrase dintr-o gama largă de fructe şi legume pentru a asocia din toate câte puţin.
Greşeală e că majoritatea femeilor încep să mănânce dulciuri, produse de patiserie, snacks-uri şi alte alimente în excces care doar se depun şi nu ajută în nici un fel copilul.
Pe perioada sarcinii s-ar putea să aveţi un apetit mai crescut, însă pentru a nu va îngraşă va recomand să mâncaţi puţin şi des. O salată, un fruct, 2 pumni de legume la grătar sau făcute sote, o pulpă inferioară, un pahar de lapte cu cereale integrale etc. Porţii mai mici şi mai dese.
Ce sport poţi să faci în timpul sarcinii
Sportul este recomandat în timpul sarcinii în special fiindcă ajută să aveţi o naştere mai uşoară. Făcând sport zilnic va ajutaţi muşchii, oasele, plămânii, digestia, va menţineţi în formă şi o să va fie de mare folos în ziua cea mare. Aşa că începeţi un program de antrenament zilnic! Până la 7 luni puteţi face sport de intensitate medie, apoi în ultimele 2 luni plimbări lungi, urcat pe scări, chestii mai uşoare.
Faceţi-va abonament la înot. Înotul este cel mai recomandat sport pentru femeile însărcinate, cel mai uşor de făcut şi plăcut. Puteţi încerca chiar zumba în piscină, multiple bazine din toate oraşele ţării au astfel de program. Când faceţi sport în grup, alături de alte femei, e mult mai uşor.
În loc de jogging mergeţi la sala. Că să evitaţi să cadeţi, să ameţiţi în locuri nepotrivite, mergeţi la sala unde aparatele sunt stabile. Puteţi lucra pe toate aparatele mai puţin abdomene şi cele care va incomodează din cauza burţii. Încercaţi să va faceţi muşchi la braţe şi la picioare, că să va fie mai uşor să va mişcaţi la finalul sarcinii. Alegeţi totdeauna aparatele fără riscuri de accidentare.
Dansaţi. Un mod de a face sport şi a va simţi bine e să dansaţi. Puneţi muzică preferată şi începeţi.
„Aerobic” pentru însărcinate! Căutaţi pe youtube astfel de programe şi faceţi zilnic în faţă calculatorului exerciţii fizice uşoare.
Plimbaţi-va! Mergeţi zilnic măcar 15 minute pe jos. Evitaţi pe cât posibil autobuzul unde puteţi lua viruşi şi bacterii. Parcaţi maşină cât mai departe de locul de muncă/cafenea/clinică şi mergeţi pe jos!