Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Cum să identificăm tipul de ten pe care îl avem?

De multe ne ori ne confruntăm cu problema identificării unei rutine corecte pentru tenul nostru. Fie că tenul nostru pare iritat, fie că produsele utilizate nu par să funcționeze conform așteptărilor noastre, un element vital stă de obicei la baza tuturor neplăcerilor: tipul tenului și cum acesta influențează rutina noastră.

Îngrijirea corectă a pielii începe cu înțelegerea tipului de ten pe care îl avem, pentru a putea acționa mai departe într-un mod adecvat. Deoarece acest aspect variază de la persoană la persoană, este esențial ca înainte de toate să descoperim în ce categorie se va încadra tipul nostru de ten.

Alegerea produselor și a unui regim de îngrijire potrivit pentru acest tip poate face o mare diferență în aspectul și sănătatea pielii, așa că pentru a vă ajuta să identificați tipul de ten pe care îl aveți și să luați decizii informate în ceea ce privește îngrijirea pielii, vă prezentăm un mic ghid practic!

 

Ten uscat

Caracterizat în principal de lipsa uleiurilor naturale ce mențin un nivel potrivit de hidratare la nivelul pielii, tenul uscat poate avea un aspect sensibil, descuamat și în unele cazuri aspru la atingere.

Unul dintre elementele definitorii ale tenului uscat stă în senzația de strângere a pielii după spălarea feței, cât și descuamarea sau roșeața prezentă în mod deosebit în zona nasului, a bărbiei sau a frunții. Acest tip de ten poate părea lipsit de strălucire, iar porii sunt mai puțin vizibili spre deosebire de tenul normal sau gras.

Atunci când utilizați produse hidratante, dacă aveți ten uscat, veți observa cum acestea vor fi absorbite cu rapiditate imediat după folosirea acestora. Produsele ce conțin alcool vor irita și vor fi sensibile în mod special tenului uscat, uscându-l excesiv.

 

Ten gras

Dacă ați observat că tenul are tendința să pară lucios, atunci vă puteți confrunta cu un ten de tip gras. Datorită producției excesive de sebum, acesta are predispoziția de a dezvolta coșuri, puncte negre, cât și un aspect strălucitor, în special în zona T – frunte, nas, bărbie. Spre deosebire de tenul uscat, cel gras va prezenta pori mai mari și uneori înfundați.

Reacționând la condițiile meteo precum căldura excesivă sau umiditatea, tenul gras va produce și mai mult sebum ce va rezulta în aspectul lucios menționat. Pe timpul zilei, acesta se poate simți gras la atingere, prezentând un film de ulei pe suprafața pielii.

 

Ten mixt

Combinând caracteristicile tenului gras cu cele ale tenului uscat sau normal, tenul mixt prezintă o zonă T predispusă la producerea excesivă de sebum, pe când zona obrajilor va avea un aspect uscat sau normal. Dacă ați observat că porii vă sunt mai dilatați, în special în zona nazală, iar zona T are o tendință să dezvolte puncte negre sau alte probleme legate de acnee, atunci tenul vostru s-ar putea încadra în această categorie.

 

Ten normal

Tenul normal este echilibrat în ceea ce privește producția de sebum și hidratare, fiind mai puțin predispus la probleme precum acneea sau descuamarea. Acesta va avea un aspect uniform și cu pori mai puțin vizibili. Senzația de strângere a pielii sau uscăciunea excesivă vor lipsi din repertoriul acestui tip de ten, pielea fiind având un aspect sănătos și după cum îi sugerează și numele, normal.

Acest tip de ten poate tolera cu mai multă ușurință o gamă variată de produse de îngrijire a pielii, fără a reacționa negativ la acestea.

 

Ten sensibil

Predispus la iritații, roșeață și reacții alergice, tenul sensibil se poate manifesta printr-o senzație de iritare sau disconfort după aplicarea anumitor produse de îngrijire a pielii. Dacă suspectați că aveți acest tip de ten, este crucial să aveți grijă la produsele pe optați să le utilizați, pentru ca acestea să fie formulate special pentru pielea sensibilă – fără parfumuri, fără ingrediente cu potențial de iritare precum alcoolul.

Cu o tendință de a prezenta roșeață persistentă, tenul sensibil este influențat de mediul înconjurător, în special temperaturile extreme sau poluarea nocivă. În unele cazuri, pielea sensibilă poate avea și tendința de a se usca sau de a se descuama ușor.

O altă cauză a tenului sensibil poate include și diverse condiții medicale precum eczemele.

 

Identificarea tipului de ten este esențială și necesară pentru a stabili un regim de îngrijire adecvat. După ce ați determinat tipul de ten, alegeți produsele cosmetice și rutina de îngrijire potrivită, ajustându-le pentru a se mula cu stilul vostru de viață. De exemplu, pentru tenul uscat, prioritizați hidratarea și evitați produsele cu alcool. Pentru tenul gras, alegeți produse non-comedogenice și de control al uleiului. Pentru tenul sensibil, optați pentru produse hipoalergenice și fără parfumuri. Un consult cu un specialist în îngrijirea pielii poate fi, de asemenea, util pentru a primi recomandări personalizate.

Indiferent de tipul de ten pe care îl aveți, ascultați semnalele pielii și adaptați regimul de îngrijire pe măsură ce nevoile ei evoluează în timp!

 

Descoperă aici îngrijirea tenului la bărbați!

Cover - Sursă foto: freepik.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *