Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Dimineţi tulburătoare – Am făcut sex neprotejat! Ce-i de făcut?

Ai trăit noaptea vieţii tale! Ai fost frumoasă, admirată, iubită, răsfăţată! Dar boom începe coşmarul. Vezi ca prin ceaţă dar îţi aminteşti momentul de panică când s-a întâmplat. S-a rupt prezervativul sau mai rău, prinşi în patima pasiunii aţi uitat total de el. Iar acum eşti la un pas de a rămâne însărcinată şi cel mai probabil nu îţi doreşti asta. Nu astăzi, nu acum, în perioada asta a vieţii când în sfârşit simţi cum s-au aliniat stelele şi îţi merg toate perfect. Dar eşti prea tânăra, poate nu sunteţi căsătoriţi, poate relaţia voastră deabia începe! Nu dispera, există metoda de contracepţie de urgenţă, pastila de a două zi care a salvat multe fete în situaţia ta.

Totuşi trebuie să ştii că:

1.Pastila de a doua zi nu este o metodă contraceptivă 100% sigură de aceea nu se foloseşte doar în cazuri excepţionale şi i se spune pastilă de urgenţă. Cu cât o folosiţi mai des cu atât corpul vostru creşte o rezistenţă la ea şi şansele să rămâi gravidă e tot mai mare. Specialiştii spun să nu faceţi abuz de ea, de două ori pe an e suficient!
2. Pastila de a două zi se cumpără de la orice farmacie şi trebuie băută cât mai repede, ideal în a două dimineaţa după accident. Îşi face efectul dacă e băută în primele 72 de ore dar cu cât mai repede cu atât mai bine, fiincă astfel sarcina nu apucă să se instaleze.
3. După ce luaţi pastila de a două zi aşteptaţi-vă la o dereglare a ciclului. Multe fete au probleme în special din cauza stresului, fie le vine prea repede, fie cu întârziere, fie are o textura diferită, e mai abundent, etc. Dacă întârzie mai mult de o săptămâna grăbiţi-vă să luaţi un test de sarcina ca să vedeţi cum stă treaba şi mergeţi la un cabinet ginecologic unde vi se vor oferi mai multe informaţii.

Însă coşmarul dimineţilor tulburătoare te urmăreşte:
Fiindcă nu e vorba doar de o sarcina dar şi de o posibilă boală cu transmisie sexuală ceea ce e şi mai grav. Poate nu ştiţi dar SIDA este un virus care deseori nu se dezoltă doar după 5-10 ani, până atunci stă inofensiv în corpul purtătorului. Aşa că el nici nu ştie că e condaminat, de aceea este un virus fatal fiindcă oamenii nu îşi fac teste şi nu ştiu că îl au. Iar când află oricum e prea târziu fiindcă acesta se activează când aveţi sistemul imunitar foarte slăbit şi în câteva luni sunteţi gata. Deci nu e de joacă. Dacă nu aveţi nici un simptom în următoarea săptămână nu înseamnă că aţi scăpat! Mai bine mergeţi la centrele speciale în care se colectează sânge şi vă dau un rezultat sigur în nici 10 zile.

Atenţie!!! Sunt centre în toată ţara unde fac testul HIV gratuit! Aşa că nu aveţi nici un motiv pentru care să nu mergeţi. Gândiţi-vă la voi dar şi la partenerii voştri!

foto

Picture of Alicee

Alicee

Alicee este o călătoare pasionată de scris. Fiecare oraș nou pe care îl vizitează, o ajută să descopere noi oameni, de la care învață cât mai multe lucruri interesante. Iar vouă vă împărtășește trucurile și sfaturile pe care le-a descoperit de-a lungul anilor.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *