Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Marea dragoste, între mit şi adevăr

Am crescut cu poveştile cu Ilene Sânziene şi Feţi Frumoşi şi am fost învăţată că “fără dragoste, nimic nu e”, însă în realitate, lucrurile stau chiar aşa? Oare chiar există “marea dragoste”, sau vorbim de un mit?

În ziua de astăzi, s-a dezvoltat o adevărată mişcare pentru găsirea sufletului pereche. Site-urile matrimoniale sau de întâlniri au apărut mai ceva că ciupercile după ploaie, iar acest lucru se explică prin simplul fapt că există cerere. De asemenea, psihologii spun că multe persoane apelează la ajutor de specialitate tocmai pentru că sunt într-o adevărată goana după “marea dragoste”.

„Omul este astfel făcut încât are nevoie de celălalt pentru a supravieţui, încă de la naştere“, spun specialiştii. Iar toate experimentele au demonstrat că, într-adevăr, chiar dacă este bine hrănit şi îngrijit, un copil are nevoie de afecţiune, aşa cum are nevoie şi de hrană. Şi cu cât creştem, cu atât nevoie de afecţiune, de dragoste, pentru a creşte.

Da, dragostea nu este un moft, este o necesitate, iar de marea dragoste toţi avem nevoie, pentru că înseamnă împlinire, fericire. Şi cu toţii ne dorim să fim fericiţi!

Marea iubire sau marea iluzie?
Multe persoane afirmă cu tărie că în viaţă există o singură iubire. Marea iubire. În schimb, psihologii văd lucrurile altfel şi susţin că marea iubire este de fapt, marea iluzie. Cu alte cuvinte, marea iubire este expresia capacităţii de a iubi a unui om. Şi tocmai de aceea, mari iubiri nu pot trăi decât oamenii cu suflete mari. Teoretic mare iubire reprezintă doar un suflet cu care să te potriveşti. Un om cu defecte, ca şi tine. Dar ale cărui defecte să le poţi accepta fără mari probleme. „Comparativ cu alte relaţii, marea iubire favorizează longevitatea şi fericirea relaţiei. Persoanele implicate au un sentiment de împlinire, de mulţumire de sine, în contrast cu cei care nu se căsătoresc din dragoste, care sunt încercaţi de regrete şi de un sentiment de neîmplinire“, spun psihologii. De aceea, este important să fim împăcaţi cu noi înşine, înainte de a începe să căutăm marea dragoste.

Marea dragoste, nu-i un colac de salvare
Există şi situaţii aparte. Şi aici vorbim de cei pentru care marea iubire reprezintă un colac de salvare dintr-un mod de viaţă nefericit. Din cauza unui puternic sentiment de neputinţă şi nesiguranţă , au atât de multe aşteptări de la celălalt, încât trăiesc cu impresia că numai o altă persoană îi vor scoate din acest tunel. Psihologii spun că aceşti oamenii nu întâlnesc iubirea pentru că, din cauza unor traume, capacitatea lor de a iubi, de a investi afect a fost blocată. Însă odată deblocată capacitatea de a investi afectiune, oportunităţile pentru a te îndrăgosti nu se vor lasă aşteptate. Şi din nou ajungem la concluzia că fără pace interioară, nu vom putea să ne bucurăm de ce înseamnă cu adevărat “marea dragoste”.

Trăieşte prezentul
Psihologii ne sfătuiesc să trăim prezentul, chiar dacă avem sau nu lângă noi, un partener. «Trăieşte prezentul» pare un clişeu, însă este cât se poate de adevărat şi de real. Chiar dacă partenerul ideal, marea dragoste adică, va apărea mai târziu, nu trebuie să uităm să trăim.

Iubirea adevărată sau “marea iubire” este cea care sfidează timpul, distanţă, religia. Marea iubire trebuie să o cauţi toată viaţă dacă îţi doreşti cu adevărat acest lucru.

Cover - Sursă foto: freepik.com
Picture of Alicee

Alicee

Alicee este o călătoare pasionată de scris. Fiecare oraș nou pe care îl vizitează, o ajută să descopere noi oameni, de la care învață cât mai multe lucruri interesante. Iar vouă vă împărtășește trucurile și sfaturile pe care le-a descoperit de-a lungul anilor.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *