Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

De-a lungul timpului, oamenii au crezut în anumite concepte despre o viaţă sexuală sănătoasă fără să existe o bază ştiinţifică a acestor păreri. Multe dintre aceste teorii s-au dovedit a fi doar nişte mituri, dar încă există femei care le consideră adevărate. O viaţă sexuală sănătoasă nu însemnă doar absenţa bolii sau a unei disfuncţionalităţi, ci o stare psihică, emoţională şi socială de bunăstare în ceea ce priveşte modul în care ne raportăm la sex.

Mit 1: folosirea contraceptivelor duce la creşterea în greutate. Un studiu din 2011 a arătat că cele două procese nu au nicio legătură între ele. Pentru a vedea efectele contraceptivelor orale asupra creşterii în greutate, cercetătorii au administrat pastilele unor maimuţe care au sistemul reproducător aproape identic cu al femeilor. Nu doar că nu au luat în greutate pe perioada de 8 luni a testelor, dar maimuţele din categoria supraponderală au şi scăzut în greutate.

Mit 2: sexul neprotejat în timpul menstruaţiei este sigur din toate punctele de vedere. Încă există femei care consideră că în timpul menstruaţiei nu trebuie să se îngrijoreze în legătură cu contactarea unor infecţii. Şansele de transmitere a bolilor sexuale sunt mult  mai mari în această perioadă. În unele cazuri, chiar şi riscul de a rămâne însărcinată creşte, în funcţie de regularitatea cu care femeia are menstruaţie.

Mit 3: duşurile vaginale sunt igienice. Multe femei consideră că duşurile vaginale şi curăţenia intravaginală e importantă pentru a ţine infecţiile la distanţă. Dar dimpotrivă, în timpul acestor procese, nivelul ph-ului este distorsionat şi flora vaginală distrusă. Anumite bacterii din vagin vă ajută la prevenirea infecţiilor şi e indicat să nu le distrugeţi. Un alt mit comun este acela că dacă aţi avut parte de sex neprotejat, duşul vaginal vă poate ajuta să preveniţi sarcina.

Mit 4: Masturbarea este nesănătoasă. Acest mit provine de la ideea că masturbarea îţi va afecta organele sexuale şi îţi va împiedica dezvoltarea lor. Conform studiilor, masturbarea este un act normal care ajută la eliberarea stresului şi nu este asociată cu niciun efect psihic sau emoţional negativ.

Mit 5: Bolile sexuale nu se transmit prin sex oral. Acesta este unul dintre cele mai mari mituri şi trebuie eradicat în special din rândul tinerelor care nu au acces la o educaţie sexuală solidă.

Acestea sunt doar câteva mituri care trebuie distruse pentru a avea o societate cu femei educate, capabile să facă alegeri sexuale sănătoase şi să nu cadă pradă zvonurilor. Dacă aveţi astfel de mituri în concepţia voastră, e mai bine să le verificaţi şi dacă nu vă încredeţi în sursele existente să vă consultaţi cu medicul ginecolog.

foto

Picture of Simona

Simona

Simona locuieşte în Cluj-Napoca şi lucrează în domeniul ONG. Îi place foarte mult să citească, să scrie şi să fie înconjurată de cărţi. Pe Simona o interesează tot ce ţine de dezvoltarea personală, îi plac proiectele faine, în special cele de voluntariat sau care au un impact social ridicat.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *