Machiajul trebuie început întotdeauna de la bază, iar această bază poate fi un primer de machiaj sau un fond de ten. Aceste produse cosmetice au texturi care variază de la lichide, fluide sau cremoase la pudră sau chiar spray. Tocmai din acest motiv, pensula pentru fond de ten este prezentă în diferite forme. Majoritatea pensulelor de fond de ten sunt confecționate din fibre sintetice, pentru că aceste fibre capturează și distribuie produsele lichide și cremoase mai ușor, fără să absoarbă produsul. Aceste fibre sintetice pot fi folosite și pentru fondurile de ten pudră, însă, nu sunt cele recomandate. În acest caz, fibrele naturale capturează mai bine produsul pulbere și îl distribuie mai uniform pe piele.
Pensula plată
Cea mai comună este o pensulă plată și subțire. Aceasta este perfectă pentru aplicarea fondului de ten lichid, însă poate aplica produsul cu striații. Ca să eviți asta, poți umezi ușor pensula, iar apoi să storci excesul de apă din ea, trecând-o printre două degete apropiate ferm, înainte de a aplica fondul de ten. Este recomandat să aplici produsul într-un singur sens, din centrul feței, înspre laterale, spre frunte și spre bărbie.
Pensula „flat top”
Un alt tip de pensulă pentru fondul de ten destul de des întâlnită este cea denumită „flat top”. Această pensulă este rotundă, densă și cu fibre sintetice, tăiate drept, la aceeași lungime. Este, de fapt, o pensulă multifuncțională, însă este folosită foarte des în aplicarea fondului de ten. Spre deosebire de cea plată, cu ajutorul acestei pensule, produsul este aplicat prin mișcări de tapotare (produsul este presat în piele) sau mișcări circulare (pensula încărcată cu produs este rotită pe suprafața pielii), în funcție de rezultatul dorit și de consistența produsului. Poate oferi un finisaj natural, aproape inobservabil. Pe piață există și diferite seturi de astfel de pensule, care ajută la aplicarea produselor cosmetice pe ten.
Pensula „duo fiber” sau „stippling”
Pensula „duo fiber” conține un amestec din cele două tipuri de fibre, de cele mai multe ori fiind realizată din fibre sintetice și păr de capră sau bursuc. Acesta este și motivul pentru care se numește „duo fiber”, însă aceasta mai este denumită și pensulă „stippling”. Fibrele variază ca dimensiune, de obicei cele sintetice fiind mai înalte decât cele naturale. Aplicarea fondului de ten se face, în acest caz, prin mișcări punctate (stippling înseamnă punctat). Odată ce tenul a fost acoperit de mici punctulețe cu produs, trebuie să uniformizezi aplicarea prin mișcări rotative fine. În funcție de cum ții pensula în mână vei avea diferite rezultate. Pentru mișcări fine, încearcă să prinzi pensula cât mai aproape de capăt, deci mâna să îți fie cât mai departe posibil de fibre. Totodată, nu apăsa pe mâner pentru a aplica produsul. Într-o aplicare ideală, fibrele sintetice (cele lungi și albe) fac toată munca, iar cele naturale (cele scurte și negre) finisează doar cu vârful. Cel mai potrivit pentru această pensulă este fondul de ten fluid, însă pensula în sine poate fi folosită nu doar pentru fond de ten, ci și pentru pudră sau fard de obraz.
Pensula kabuki
Nu în ultimul rând, pensula kabuki este destinată aplicării fondului de ten pulbere (de obicei, fondul de ten mineral). Aceasta poate fi făcută din fibre naturale sau sintetice (deși este preferată varianta din fibre naturale) și, de obicei, are un mâner foarte mic. Ca formă, pensula este foarte asemănătoare cu pensula pentru pudră. Aceasta aplică fondul de ten pulbere într-un strat uniform, dar suficient de consistent încât să acopere toate imperfecțiunile de pe ten. Această pensulă este denumită după teatrul japonez kabuki, unde actorii obișnuiesc să aplice un strat de pudră de orez pe ten cu o asemenea pensulă, pentru ca trăsăturile lor să devină mai definite pe scenă.