Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

La ce trebuie să ai grijă atunci când ești șofer începător

Pentru fiecare lucru în viața asta există un început. La fel și cu șoferia. Nimeni nu s-a născut învățat, chiar dacă mulți au uitat cum a fost primul an în spatele volanului și urlă incontrolabil la șoferii începători din trafic. Răbdarea este o virtute tot mai greu de întâlnit în prezent și acesta este primul lucru pe care trebuie să ți-l amintești, mai ales în primul tău an de șoferie. Iată mai jos o scurtă listă cu lucrurile la care trebuie să ai grijă când ești șofer începător:

Persoanele care te însoțesc în mașină

Dacă ai noroc și poți alege dintre mai multe persoane experimentate care să te însoțească în primele drumuri după obținerea permisului, alege-le pe cele calme, relaxate și care au răbdare să-ți explice unde greșești. Ferește-te de cei agresivi verbal, care vor țipa la tine și te vor face să-ți pierzi concentrarea. Cu ei nu vei învăța decât cum să urli și tu mai tare.

Capcanele orgoliului

Ai un prieten care merge cu 100 km/h în oraș? Vrei să fii și tu ca el? Mai bine nu. El fie are experiență, fie este iresponsabil. Cel mai probabil amândouă, pentru că doar o persoană iresponsabilă și inconștientă conduce în oraș cu dublul vitezei permise. Nu te băga în ”liniuțe” și în competiții cu ceilalți șoferi, dacă nu vrei să te trezești fără permis sau într-un accident.

Siguranța

Siguranța ta și a celorlalți participanți la trafic este primul lucru care trebuie să-ți treacă prin minte. Asigură-te întotdeauna la schimbarea benzii sau a direcției, păstrează distanța față de autovehiculul din față, poartă întotdeauna centura de siguranță și nu depăși limita legală indiferent de zona în care te afli.

Depășirea

Este cea mai periculoasă manevră în trafic. Asigură-te de mai multe ori în față și în spate înainte să o inițiezi și nu risca niciodată. Nu te baza pe bunăvoința sau atenția celorlalți și nu uita că pentru a completa o depășire regulamentară când ambele mașini circulă cu viteza de 90 km/h ai nevoie de un spațiu de aproximativ 900 de metri.

Semnalizările

Nu uita niciodată de ele și nu le încurca, deoarece așa îți faci cunoscute intențiile și ceilalți șoferi își modifică comportamentul și își plănuiesc manevrele după semnalele tale.

În afară de acestea, ai grijă la toate semnele de circulație, poartă semnul începătorului pe mașină, nu lăsa prietenii să-ți distragă atenția, condu cât de des posibil, încearcă să te relaxezi, circulă și singur după ce te simți în stare și nu consuma nici măcar un strop de alcool. Drumuri bune!

Citește și câteva sfaturi pentru șoferi în timpul verii.

Damian

Damian

Când nu scrie, Damian citește, iar când nu citește, joacă jocuri video. Este masterand în Publicitate la Cluj-Napoca, iar pentru noi scrie cel mai des despre lucrurile actuale care se întâmplă peste tot în lume.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *