Search
Generic filters
Exact matches only

Avantajul unei lumi interconectate

Tendința noastră permanentă este de a ne dezvolta, atât pe noi, cât și ceea ce ne înconjoară. Mulți dintre noi am început însă, să acuzăm tehnologia pentru impactul pe care îl are asupra naturii umane. Susținem că am devenit mai reticenți, că nu mai empatizăm și că devenim izolați social din cauza ei. Propun să ne amintim cât de mult ne-a fost schimbată viața odată cu interconectarea.

Webul a fost inventat în 1989, iar de atunci și până acum progresul ne-a condus spre a ne conecta cu toții, prin intermediul dispozitivelor noastre, la această rețea pe care o numim Internet. Dacă în urmă cu un deceniu, peste 80% din populația globului nu folosea internetul, situația s-a schimbat radical până în prezent. În 2016, o rezoluție ONU a declarat că accesul la internet este acum considerat un drept uman de bază. Ne apare în vedere întrebarea: „Dar care este avantajul acestei legături formate între noi?”. Răspunsul e simplu: „Comunicarea!”

Comunicarea mediată de computer

În multe situații lipsa mijloacelor de comunicare au fost un impediment. Oamenii erau din această cauză despărțiți pentru perioade lungi de timp sau chiar nu puteau beneficia de ajutor la nevoie. Între timp, s-au dezvoltat zeci de platforme care ne permit să comunicăm cu oricine, la orice oră, din oricare parte a globului. Prin intermediul unui serviciu aproape gratuit, poți acum să iei legătura cu cei dragi, să cunoști oameni noi și să găsești o comunitate în care să fii acceptat.

Comunicarea mesajelor de interes general

De la știri de ultimă oră și alerte de securitate, până la notificări despre evenimentele preferate, suntem în permanență conectați la un sistem, care ne poate reda informații la cerere. Fie că este pentru documentare, siguranță sau divertisment, folosim internetul ca intermediar între noi și lumea care ne înconjoară.

Comunicarea științifică

Apărut tocmai pentru comunicații științifice, conceptul de web este și acum o componentă majoră a progresului. În trecut, au existat nenumărate cazuri în care oamenii de știință au lucrat la anumite proiecte și nu au reușit să ajungă la un rezultat final. Prin această nouă formă de comunicare, există posibilitatea combinării informației pe care o posedă mai multe persoane.

Comunicarea care facilitează transporturile și comerțul

În baza aceluiași principiu, s-au dezvoltat mijloacele de transport și de comerț. Modalitățile nou create au condus la facilitarea acestor servicii necesare omenirii. Putem călătorii oriunde în lume cu ajutorul unui serviciu universal de hărți sau putem transmite mărfuri într-un timp eficient, prin intermediul unor protocoale stabilite.

Este foarte adevărat că tehnologizarea are un impact nu intru totul benefic. Dar toate aceste tipuri de comunicare sunt facilitate de conexiune. În ciuda dezavantajelor care apar pe parcurs și a greșelilor care survin, nu putem nega impactul pozitiv pe care îl are o lume interconectată.

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *