Astronomii australieni au descoperit cel mai mare sistem solar cunoscut până în prezent. Acesta conține o planetă care orbitează soarele sistemului într-un milion de ani pământești.
Planeta, numită de cercetători 2MASS J2126-8140, are o masă gazoasă și este de până la 15 ori mai mare decât Jupiter.
Planeta și steaua sa – legate strâns
Descoperirea acestui sistem solar a fost surprinzătoare pentru oamenii de știință. Unul dintre aceștia, Dr. Simon Murphy, de la Universitatea Națională Australiană, a declarat că „am fost foarte surprinși să găsim un obiect cu o masă atât de scăzută, atât de departe de steaua sa părinte”. Acesta a mai declarat că „nu există nicio șansă ca acest sistem solar să se fi format într-un mod asemănător sistemului nostru solar, dintr-un disc mare de gaz și praf”.
Cercetătorii speculează că „steaua și planeta care o orbitează s-au format acum 10 – 45 milioane de ani, dintr-un filament de gaz care le-a împins împreună, în aceeași direcție”. Dr. Murphy a mai precizat că planetele nu și-au trăit viața într-un mediu foarte dens și că acestea sunt atât de strâns legate una de cealaltă, încât orice stea apropiată ar fi putut să le modifice orbita.
De trei ori mai mare decât cel mai mare sistem solar cunoscut anterior
Astronomii au descoperit acest sistem solar studiind stelele. Aceștia au realizat că cele două corpuri cerești se află la aproximativ aceeași distanță față de Pământ – 100 de ani lumină. Atunci, ei au comparat traiectoria acestora în spațiu și au descoperit că planeta și steaua se mișcă împreună. Mai mult, din măsurătorile făcute prin telescop, sistemul solar pare a fi de aproape 3 ori mai mare decât perechea stea – planetă care era considerată anterior ca având cea mai mare distanță una față de cealaltă.
Distanța dintre planeta 2MASS J2126-8140 și steaua pe care o orbitează este de un trilion de kilometri. Comparativ, distanța dintre Pământ și Soare este de 6900 de ori mai mică decât intervalul acestora.
Până în prezent, planeta era considerată de către oamenii de știință drept una imprevizibilă, care exista în galaxie fără să orbiteze în jurul unui soare.