logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Alimentația bogată în zaharuri poate accentua depresia

Un studiu, realizat de un grup de cercetători americani, a scos la iveală faptul că o alimentație bogată în zaharuri face să crească riscul accentuării depresiei.

Realizatorii studiului, o echipă de specialiști americani de la mai multe universități, au ajuns concluzia că riscul instalării depresiei este influențat de un index glicemic ridicat. În schimb, o alimentație bogată în fibre ajută la scăderea acestui risc.

Cercetătorii au examinat datele a circa 70.000 de femei, care au fost monitorizate timp de trei ani. Au fost studiate în amănunt obiceiurile lor alimentare, îndeosebi în privința consumului de glucide (zaharuri), fibre și semințe (întregi sau rafinate).

Zahărul, provoacă depresie

Pentru realizarea studiului, oamenii de știință au stabilit un indice glicemic global pentru fiecare persoană inclusă în cercetare, acesta clasând alimentele în funcție de creșterea glicemiei (nivelului de zahăr din sânge), pe care o provoacă atunci când sunt consumate.

Aceștia au luat în considerare și încărcătura glicemică, ce ține seama atât de aporturile în glucide specifice alimentului, cât și de cantitatea conținută într-o porție normală, lucru care permite comparații mai realiste. Cu ajutorul indicelui „glycemic load”, termen introdus de cercetători, a fost definit efectul asupra glicemiei al unei porții dintr-un anumit aliment.

Cu cât indexul glicemic este mai ridicat, cu atât riscul de depresie crește. La creșterea riscului contribuie în mod diferit toate glucidele, dar mai ales zahărul adăugat. O alimentație bogată în fibre și în semințe întregi acționează în schimb ca element protector”, se arată în rezultatele cercetării.

Potrivit realizatorilor studiului, diferența a fost de 22% între grupul cu indexul cel mai scăzut și cel cu indexul cel mai ridicat. De asemenea, grupul cu indexul glicemic s-a caracterizat și printr-un indice de masă corporală (IMC) mai defavorabil, acesta prezentând mai puțină activitate fizică și o alimentație mai dezechilibrată.

Ce este depresia?

Depresia este o boală caracterizată printr-un dezechilibru chimic la nivel neuronal, care provoacă o stare proastă, de supărare, nefericire, pesimism, nepăsare sau anxietate. Principalele cauze care duc la apariția depresiei sunt anumite circumstanțe sau evenimente neplăcute din viața noastră.

Deși nu este o boală dureroasă din punct de vedere fizic, aceasta trebuie tratată la fel de serios ca și orice altă boală, cum ar fi cancerul sau alte boli fizice, deoarece netratată, aceasta poate avea urmări grave.

Din fericire, depresia poate fi tratată, dacă este identificată din timp. Cel mai adesea, cei care suferă de această boală sunt sfătuiți să apeleze la un psiholog, însă trebuie să respect și un program zilnic adecvat, care să includă: cât mai multă socializare cu cei din jur, respectarea meselor zilnice, un program somn adecvat sau practicarea unor sporturi.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *