Search
Generic filters
Exact matches only

Au fost creați ochelarii care blochează recunoașterea facială în poze

Experții în tehnologie japonezi au creat un nou tip de ochelari care sunt capabili să blocheze funcția de recunoaștere facială a aparatelor de fotografiat.

Acest lucru este posibil prin intermediul unor becuri LED cu infraroșu care acționează asupra funcțiilor de recunoașterii faciale folosite de camerele digitale și de programele informatice, acționând asupra lor ca un bruiaj.

Este vorba despre ochelarii „PrivacyVisor”, creați de Institutul National de Informatică din Japonia (NII). Potrivit inventatorului său, acești ochelari „anulează detectarea facială, care este una din procesele de recunoaștere a feței, independent de dispozitivul de culegere a informațiilor”, a declarat profesorul Isao Echizen, responsabil al invenției.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=LRj8whKmN1M]

Cercetătorii au instalat 11 becuri LED cu un spectru apropiat luminii infraroșii în zonele din jurul ochilor pe care utilizatorii le pot aprinde când vor ca fețele lor să nu fie recunoscute.

Luminile cu spectrul apropiat de infraroșii nu sunt perceptibile de către ochiul uman, astfel încât LED-urile sunt invizibile pentru persoana aflată în fața utilizatorului.

Totuși, camerele convenționale detectează acest spectru de lumină; LED-urile acționează asupra fotografiei ca un bruiaj, creând diferențe de luminozitate în jurul ochilor, astfel încât recunoașterea facială eșuează, a explicat Echizen.

Ar putea fi comercializați în 2016

Institutul National de Informatică din Japonia dorește să comercializeze acești ochelari care ar putea ajuta la creșterea nivelului de anonimat al celor cărora nu le place să apară în pozele publice și de asemenea, la creșterea nivelului de siguranță a acestor persoane.

Institutul de cercetare prevede să comercializeze ochelarii „PrivacyVisor” din iunie 2016 și estimează că prețul va depăși 30.000 de yeni perechea (circa 220 de euro/240 de dolari).

Deși în prezent prototipul existent este realizat din rășină, versiunea comercială va utiliza o montură din titaniu și va avea un design „mai modern” a mai precizat Echizen.

Newsletter

Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *