Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Călătoria pe jos a lui Constantin Brâncuși până în Paris, subiectul unui film

Călătoria pe jos, până în Paris, a lui Constantin Brâncuși, cel mai cunoscut sculptor român, este subiectul unui film. Pelicula „Walking To Paris” este regizată de cineastul britanic Peter Greenaway, iar filmările au început deja.

Peter Greenaway, regizor prolific al cărui film „Eisenstein în Guanajuato”, despre „părintele” montajului de film Serghei Eisenstein, va avea premiera în competiția de la Festivalul de Film de la Berlin din acest an, a început filmările la „Walking To Paris”. Pelicula spune povestea călătoriei lui Constantin Brâncuși până în Franța, de la vârsta de 27 de ani.

De-a lungul călătoriei, supraviețuind cu ce se ivea pe drum, așa cum se învățase în anii în care fusese cioban, a avut aventuri – comice, violente, erotice şi romantice -, în mod cert formatoare, ce l-au inspirat în sculptură, căci modela sculpturi din materiale pe care le găsea pe drum – lemn, piatră, nisip, zăpadă şi gheața -, lăsând răsfirate şi abandonate sculpturi experimentale şi temporare pe drumurile Europei”, a declarat Greenaway pentru Screen Daily.

„Walking To Paris”, lansat în această toamnă

Actorii Emun Elliott şi Carla Juri vor fi protagoniștii peliculei „Walking To Paris”. Lansarea filmului, co-produs de Enjoy Movies, Cobra Film şi CDP, precum şi de SRF Swiss Radio and Television, a fost anunțată pentru toamna anului 2016.

Peter Greenaway este un nume emblematic în cinematografia contemporană de avangardă, unul dintre cei mai ambițioși şi controversați cineaști ai prezentului. Influențate de studiile sale de pictură, de teoria structuralismului lingvistic, etnografie şi filosofie, filmele lui Peter Greenaway traversează adesea teritorii neexplorate, provocând consecvent limitele şi canoanele limbajului cinematografic. Greenaway respinge structurile narative convenționale în favoarea unui univers vizual fascinant, al unui erotism provocator şi al unei tensiuni emoționale captivante.

Nominalizat cu regularitate la festivaluri prestigioase, precum Cannes, Veneţia şi Berlin, Greenaway este autorul unei opere impresionante: 12 lungmetraje şi 50 de scurtmetraje şi filme documentare, expoziţii, instalaţii video, VJ performance-uri, picturi, cărţi, librete de operă. Peter Greenaway semnează o serie de filme de referinţă, precum „Contractul desenatorului”, „Burta arhitectului”, „Copilul din Mancon” şi „Opt femei şi jumătate”.

Cine este Constantin Brâncuşi?

Constantin Brâncuşi s-a născut la 19 februarie 1876, la Hobiţa, judeţul Gorj, şi a absolvit, în 1902, Şcoala de bellearte din Bucureşti. La scurt timp, în 1906, îşi expune lucrările pentru prima oară la Société Nationale des Beaux-Arts şi la Salon d’Automne din Paris. În 1907 este prezentată prima versiune a „Sărutului”, care a stat la baza celebrei lucrări „Poarta Sărutului”, din ansamblul de la Târgu-Jiu, din care fac parte şi „Coloana fără sfârșit” şi „Masa Tăcerii”.  „Rugăciunea” şi „Domnişoara Pogany” se numără printre lucrările celebre ale sculptorului român.

Brâncuşi s-a stabilit la Paris, unde se stins din viaţă în martie 1957, lăsând moştenire statului român atelierul său şi un număr important de lucrări. Statul român, condus de partidul comunist, a refuzat însă să accepte moştenirea lui Brâncuşi. Astfel, atelierul său a revenit statului francez, iar Muzeul Naţional de Artă Modernă din Paris păstrează lucrările lăsate moştenire statului român prin testament.

Cover - Sursă foto: Wikipedia.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *