logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Campanie pentru finanțarea sistemului sanitar, lansată la nivel național

O campanie care are ca scop obținerea a 6% din PIB pentru Sănătate a fost lansată marți, 24 august, la nivel național. Campania „Pacient pentru România – 6% pentru Sănătate!” este inițiată de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) și va fi demarată în principalele orașe din țară.

Prin intermediul acesteia, COPAC solicită alocarea unui buget care să permită accesul integral la medicamente compensate şi terapii inovatoare pentru toți bolnavii.

Ca pacienți români, ne dorim să avem acces integral la tratamente compensate şi terapii inovatoare, să nu fim nevoiți să întrerupem tratamentul sau să modificăm schema terapeutică în funcție de ce găsim în farmacii. Ne dorim să avem acces la investigații, monitorizare şi servicii medicale ori de câte ori avem nevoie, ne dorim să avem personal medical bine pregătit, iar pentru toate acestea sistemul are nevoie de bani şi de o politică coerentă”, a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC.

Acesta a adăugat că deși până acum sistemul sanitar a încercat să supraviețuiască, este timpul ca pacienții să beneficieze de condiții decente în sistemul sanitar românesc. „Ne dorim să nu mai fim tratați ca pacienți de mâna a doua ai Europei, dar pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de o finanțare corespunzătoare şi o regândire a sistemului. Primul pas trebuie să fie acordare a 6% din PIB pentru sănătate”, a mai spus Gănescu.

Medicii cer 6% din PIB pentru Sănătate

Președintele Asociației Transplantaților din România, Gheorghe Tache, a afirmat că accesul la servicii medicale și tratament este vital pentru bolnavii cronici, iar, dacă acestea nu sunt reglementate printr-un cadru legislativ coerent, lucrurile ar putea să ia „o întorsătură neplăcută, nedorită și alarmantă pentru pacienți„.

Acest demers pe care vrem să-l facem și să-l inițiem prin această caravană de a da 6% din PIB pentru Sănătate, deși nu este îndeajuns, este un pas pentru a crea un sistem de sănătate acceptabil pentru nevoile reale ale pacientului, precum și ale medicilor noștri. (…) Acești 6% nu sunt doar pentru pacienții înscriși în cadrul coaliției COPAC, sunt pentru tot segmentul de pacienți din România, iar aici trebuie să ne unim cu toții forțele pentru a deveni o forță cu efect pozitiv, a susținut Tache.

Caravana COPAC va fi prezentă în luna septembrie în cinci orașe din țară în vederea strângerii de semnături privind alocarea a 6% din PIB pentru Sănătate. Prima oprire va fi la București, în Piața Universității, pe 2 septembrie, după care vor urma Cluj — 3 septembrie, Craiova — 10 septembrie, Timișoara — 18 septembrie și Iași — 25 septembrie. La sfârșitul campaniei, va avea loc o întâlnire la Palatul Parlamentului unde sunt așteptați senatorii și deputații care vor să susțină această inițiativă, precum și oficialii din Sănătate.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *