Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

CANNES 2015: Filmul „Comoara”, de Corneliu Porumboiu, premiat în secținea „Un Certain Talent”

Filmul „Comoara”, în regia lui Corneliu Porumboiu, a primit sâmbătă seară, 23 mai 2015, premiul „Un Certain Talent” în cadrul secţiunii Un Certain Regard.

Potrivit organiztorilor festivalului de film, Corneliu Porumboiu a primit premiul Un Certain Talent pentru „magistrala naraţiune” din „Comoara”.

Premiul „Un Certain Regard” a fost acordat filmului „Hrutar” („Rams”) regia Grimur Hakonarson, Premiul Juriului a revenit peliculei „Zvizdan” („The High Sun”) regia Dalibor Matanic, distincția pentru Cel mai bun regizor a fost câștigată de Kiyoshi Kurosava pentru „Kishibe no tabi” („Journey to the Shore”), în timp ce Promising future prize a fost acordat ex aequo producțiilor „Masaan” — regia Neeraj Ghaywan și „Nahid” — regia Ida Panahandeh.

Filmul „Comoara” spune povestea lui Costi, care lucrează la primărie şi duce o viaţă liniştită, cum îi place lui să spună. Seara obişnuieşte să-i citească poveşti fiului său de 6 ani. Preferata lor este „Robin Hood”. Într-o seară, un vecin îl roagă să-i împrumute nişte bani. E disperat, banca i-a scos apartamentul la vânzare. Costi ezită, l-ar împrumuta pe vecin, dar asta i-ar periclita liniştea, are şi el credite la bancă. Îl refuză şi se întoarce la fiul său şi la Robin Hood. Vecinul revine. Îi spune că în satul bunicilor săi există o legendă: se zice că străbunicul său ar fi îngropat o comoară în curtea casei, înainte de venirea comuniştilor la putere. În cazul în care Costi va plăti pe cineva cu un detector de metale şi vor găsi comoara, o vor impărţi jumătate – jumătate. Costi nu stă prea mult pe gânduri. De a doua zi caută pe cineva cu un detector de metale…

Rolurile principale  sunt interpretate de Cuzin Toma, Adrian Purcărescu şi actorul amator Corneliu Cozmei.

Vorbind despre personajele din filmul său, regizorul Corneliu Porumboiu declara recent că acestea „sunt destul de rafinate, aproape ca arhetipuri”.

„Mi-a fost întotdeauna teamă să urmez reţete. Când scriu un scenariu, îmi place mult să schimb la casting sau la filmare etc. Filmele mele par a fi destul de conceptuale, dar vreau să am timp şi libertatea de a improviza. Pentru mine, un film se face doar pe platoul de filmare. Pentru acest film, provocarea a fost de a găsi «un ton» bun. Filmând căutarea comorii prea realist, aş fi putut cădea în comedia situaţiei sau caricatură. Dar m-am eliberat lucrând. Acum, personajele mele sunt destul de rafinate, aproape ca arhetipuri, cu feţe suficient de puternice, sper eu, pentru a întruchipa poveştile lor fără prea multe explicaţii”, a spus Corneliu Porumboiu.

Imaginea filmului „Comoara” este semnată de Tudor Mircea, iar producţia este asigurată de Marcela Ursu, în coproducţie cu Les Films de Worso şi Rouge International.

Secţiunea Un Certain Regard face parte din selecţia oficială a Festivalului de la Cannes, având loc în paralel cu competiţia oficială. Secţiunea a fost introdusă în 1978, de fostul preşedinte al Festivalului de la Cannes Gilles Jacob. În fiecare an, secţiunea Un Certain Regard prezintă o serie de filme cu viziuni şi stiluri diverse, originale şi diferite, care caută recunoaştere internaţională.

Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *