Caravana SMURD va organiza cursuri de prim ajutor în 20 de localități din România

Caravana SMURD, care va oferi românilor posibilitatea de a învăța cum să acorde primul ajutor în cazul unei situații de urgență, se va plimba 3 luni prin 20 de localități din România. Aceasta va străbate țara în perioada 8 iulie – 30 septembrie și va porni din Cluj-Napoca.

Potrivit unui comunicat de presă remis joi, 7 iulie, în această perioadă va fi deplasat un centru de formare mobil în care se vor organiza cursuri de instruire a populației pentru acordarea de prim ajutor în situații de urgență.

Centrul mobil este construit special pe structura unui tir, are o sală de școlarizare cu o capacitate de 40 de persoane și este dotat cu toate echipamentele medicale și de prim ajutor, dispozitive portabile, inclusiv simulatoare, ce permit instruirea eficientă a cursanților.

„Caravana ‘Fii pregătit’ va pleca din Cluj-Napoca și va parcurge întreaga țară, oprindu-se atât în marile orașe, cât și în zonele rurale. Cursurile oferite în fiecare localitate vor include prezentarea principalelor dezastre naturale care pot afecta România — cutremure, inundații, alunecări de teren, incendii etc. — și modul în care populația se poate pregăti pentru a le face față”, precizează sursa citată.

Participanții vor putea urmări filme realizate de Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, iar cursul va conține și o parte practică interactivă, în care vor fi prezentate măsurile de prim ajutor de către un paramedic SMURD, precum și demonstrații de stingere a incendiilor.

Cursurile de instruire medicală se adresează atât populației, cât și profesioniștilor din cadrul sistemului de urgență și sunt susținute de formatori specializați, angajați ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Detalii despre calendarul caravanei și formularul de înscriere pentru participarea la cursuri pot fi găsite atât pe site-ul http://fundatiapentrusmurd.ro/, cât și în aplicația Departamentul pentru Situații de Urgență disponibilă în Apple Store și Google Play.

„Dezastrele afectează toate segmentele de populație, dar nu pe toată lumea în mod egal. UNICEF estimează că în jur de 50-60% dintre cei afectați de un dezastru sunt copii. Este important ca această campanie să se adreseze în principal copiilor, deoarece aceștia își pot influența în mod pozitiv părinții prin ceea ce învață. Studiile au arătat că un copil care a trecut printr-un astfel de program educativ este mai puțin afectat în cazul în care trăiește pe viu un dezastru”, a declarat dr. Raed Arafat, fondatorul SMURD, citat în comunicatul de presă.

„Există situații limită, când avem la dispoziție câteva secunde pentru a lua decizii. În acele momente viteza de reacție și soluțiile alese pot salva vieți. Fie că vorbim de incendii, inundații, cutremure sau accidente, avem șanse mult mai mari să facem față dezastrelor dacă suntem instruiți. Este motivul pentru care am ales să ne implicăm în programe care învață populația cum să reacționeze în situații dificile”, a spus Angela Galeța, directorul Fundației Vodafone România.

Proiectul are o valoare totală de peste 523.000 de euro, din care contribuția Fundației Vodafone România este de 400.000 de euro, restul sumei fiind asigurat de Fundația pentru SMURD.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.