Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
hard-hat
hard-hat

Cauzele pierderilor de aer și cum le putem remedia

Când folosim echipamente care funcționează pe baza aerului comprimat precum sculele pneumatice, trebuie să știm că presiunea, debitul și calitatea aerului comprimat disponibil la punctul de racordare a consumatorului trebuie să fie corespunzătoare pentru ca echipamentele să lucreze la randament de 100%.

Dar ce se întâmplă când ne confruntăm cu pierderi ale aerului comprimat? Aceste pierderi nu ridică probleme doar în privința energiei irosite, ci pot contribui și la scăderea presiunii sistemului, ceea ce va scurta inevitabil viața echipamentului pneumatic, făcându-l să funcționeze din ce în ce mai ineficient.

Sistemele de distribuție a aerului comprimat ineficiente duc la costuri ridicate declanșate de consumul crescut de energie, productivitate mai scăzută și performanțe slabe ale sculelor pneumatice.

Ca și în cazul majorității utilajelor industriale, un compresor funcționează mai eficient când este întreținut corespunzător. Întreținerea corectă a compresorului reduce costurile de energie și ajută la prevenirea defecțiunilor care duc la pierderi majore.

S-a dovedit faptul că rețelele mai  vechi de cinci ani au cu până la 25% mai multe scurgeri de aer. În plus, conductele subdimensionate sau supradimensionate, sistemele necorespunzător instalate sau filtrele înfundate pot duce și ele la scurgeri semnificative ale aerului.

Cum poți fi sigur că rețeaua de distribuție a aerului comprimat este eficientă? Ei bine, trebuie să ai in vedere următoarele lucruri: scădere de presiune scăzută între compresor și punctul de consum, scurgeri minime de la conductele de distribuție, înlăturarea  eficientă a condensului dacă nu este instalat un uscător de aer comprimat.

Un alt mod de reducere a scurgerilor este dimensionarea corectă. Rețelele fixe de distribuție a aerului comprimat trebuie dimensionate astfel încât scăderea presiunii în conducte să nu depășească 0,1 bar între compresor și cel mai îndepărtat punct de consum.

Cele mai mari căderi de presiune apar frecvent la conexiunile furtunurilor flexibile, cuplaje si alte fitinguri din întreaga rețea de distribuție a aerului comprimat, astfel încât aceste zone trebuie examinate cu atenție și dimensionate corespunzător.

O rețea de aer bine realizată va asigura o calitate foarte bună a aerului comprimat, prin urmare, durata de viață a echipamentelor ce utilizează aer comprimat va crește. Tocmai de aceea, Bartrom vine in ajutorul tău pentru a-ți oferi cea mai bună soluție. Ai nevoie de realizarea completă a unei rețele de aer? Ia legătura cu consultanții Bartrom!

Cover - Sursă foto: pixabay.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *