Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Cele mai mari realizări ale actorului britanic Alan Rickman

Actorul Alan Rickman s-a stins din viață joi, 14 ianuarie 2016, la vârsta de 69 de ani, după ce a pierdut lupta cu cancerul. Numele său rămâne însă în istoria cinematografiei pe lista celor mai îndrăgiți actori britanici.

Alan Rickman a fost unul dintre cei mai talentați actori britanici, acesta remarcându-se atât în rolul de actor (de teatru și de cinema), cât și în cel de regizor. Printre cele mai cunoscute roluri ale sale, care i-au adus și faimă internațională, sunt cel a lui Hans Gruber din filmul „Greu de ucis/Die Hard” (1988) și cel al profesorului Severus Snape, din seria Harry Potter.

Actor de teatru și de film

Deși este cunoscut mai ales pentru rolurile pe care le-a jucat în filme celebre, actorul britanic a avut o carieră strălucită și în lumea teatrului, acesta jucând atât în piese clasice, cât și moderne. Alan Rickman a fost și membru al Companiei Regale de Teatru „Shakespeare” (Royal Shakespeare Company).

Printre cele mai cunoscute piese ale sale sunt: „Les Liaisons Dangereuses” (Christopher Hampton), „Private Lives” (Noël Coward), „The Seagull” (Anton Chekhov), „The Grass Widow” (Snoo Wilson), „Romeo and Juliet” și „As You Like It” (William Shakespeare) sau „A View from the Bridge” (Arthur Miller).

În calitate de actor de cinema Alan Rickman a jucat în numeroase filme cu tematici variate, de la drame (Sense and Sensibility), la comedii (An Awfully Big Adventure), comedii romantice (Love Actually), musical-uri (Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street), filme biografice (Rasputin: Dark Servant of Destiny), filme de aventură (Robin Hood: Prince of Thieves), filme de acțiune (Die Hard), SF-uri (Galaxy Quest) sau adaptări ale unor romane celebre (Harry Potter).

Nominalizări și premii

De-a lungul carierei sale, actorul britanic Alan Rickman a fost nominalizat pentru câteva premii importante atât din teatru, cât și din cinematografie.

Printre cele mai importante nominalizări în calitate de actor de teatru au fost cele din cadrul Premiilor Tony. Alan Rickman a fost nominalizat de două ori la categoria „cel mai bun actor”, în piesele „Les Liaisons Dangereuses” de Christopher Hampton (1987) și „Private Lives” de Noël Coward (2002).

În ceea ce privește cariera de actor de cinema, Alan Rickman a obținut un premiu BAFTA pentru rolul secundar în filmul „Robin Hood: Prince of Thieves”, iar pentru interpretarea călugărului rus din filmul „Rasputin”, actorul britanic a obţinut, în 1996, premiile Emmy, Globul de Aur și SAG. De asemenea, acesta a fost ales „Cel mai bun actor” la Festivalul de Filmului de la Montreal, pentru rolul pe care l-a jucat în filmul „Mesmer”.

Alan Rickman s-a remarcat și în calitate de regizor. Acesta a regizat două filme: „The Winter Guest” (1997),  cu care a câștigat trei premii la Festivalul de Film de la Veneția și premiul pentru „Cel mai bun lungmetraj” la Festivalul de Filmul de la Chicago și filmul „A little chaos” (2015), dar și mai multe piese de teatru.

Unde îl mai putem vedea pe Alan Rickman?

Chiar dacă nu mai este printre noi, acesta va putea fi urmărit încă în două producții noi, care urmează să fie lansate în acest an.

Prima producție în care îl vom mai putea vedea pe actorul britanic este thrillerul „Eye în the Sky”, care va avea premiera pe data de 16 martie 2016 și unde Rickman joacă rolul locotent-generalului Frank Benson și „Alice Through the Looking Glass”, film care va fi lansat pe data de 27 mai 2016 și în care actorul britanic va interpreta vocea personajului Blue Caterpillar.

Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *