Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Cluburile de noapte pentru literatură din Taiwan

Una dintre principalele distracții pentru tineri o reprezintă cluburile de noapte. Seară de seară, cu precădere în weekenduri, în toate orașele lumii putem întâlni nenumărați tineri și nu numai în interiorul cluburilor și barurilor, unde se ascultă muzică, se bea și se dansează.

Capitala Taiwan-ului, Taipei, a venit însă cu o idee de cluburi de noapte care diferă de cele tradiționale: cluburile pentru literatură. Acestea nu sunt altceva decât niște librării deschise 24 de ore din 24, amenajate special pentru confortul cititorilor.

Primul brand de librării taiwanez care a deschis aceste cluburi de noapte se numește Eslite, înființat în 1989. Firma deține 42 de librării în întreaga țară și una în Hong Kong, având planuri de extindere masivă în China. Dezvoltarea acestei librării asiatice vine în contrast cu existența plină de provocări a librăriilor din America, Anglia și alte țări mai dezvoltate, care întâmpină o competiție extrem de dură din partea magazinelor online, cum ar fi Amazon, de pildă.

Edition.cnn.com scrie că primul club de noapte pentru literatură din Taipei, deschis de Eslite, s-a dovedit de un real succes. Cele 5 etaje ale clădirii sunt mereu pline pe parcursul nopții, având mai mulți clienți decât alte librării în timpul zilei. Tinerii s-au îndrăgostit de idee și iau cu asalt librăria în fiecare noapte.

În aer nu se aude decât foșnetul paginilor întoarse și muzica relaxantă de pe fundal. Oamenii citesc în locuri special amenajate, dar mulți stau pe scări, pe podea sau rucsace, absorbiți total de lectură.

Citată de edition.cnn.com, o profesoară declară: ”Oamenii pot face multe lucruri noaptea în Taipei. Pot merge la piață, la cumpărături sau se pot distra în cluburi. Eu citesc”.

Clubul de literatură deschis de către Eslite a devenit rapid o atracție nu doar pentru locuitorii capitalei, ci și pentru turiștii care vizitează orașul. Cei mai mulți vizitatori străini care vin la bibliotecă sunt chinezi dornici de literatura interzisă de conducerea comunistă din țara lor. Conform brandului, unul din patru vizitatori ai orașului trec pe la librărie.

Nu știm dacă un astfel de club ar avea succes și la noi, dar cu siguranță ar fi frumoasă o inițiativă în orașele mari precum București, Cluj sau Timișoara.

Cover - Sursă foto: freepik.com
Damian

Damian

Când nu scrie, Damian citește, iar când nu citește, joacă jocuri video. Este masterand în Publicitate la Cluj-Napoca, iar pentru noi scrie cel mai des despre lucrurile actuale care se întâmplă peste tot în lume.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *