logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Clujul, cel mai scump oraș din România

Când te gândești la Cluj-Napoca, te gândești la capitala Ardealului, la genericul și prea bine cunoscutul „no bine” și la centrul universitar. Deși, regiunea Transilvaniei este cunoscută pentru dezvoltarea sa economică, puțini știu că orașul Cluj-Napoca a fost desemnat, potrivit revistei Capital, drept cel mai scump oraș al României.

Topul a fost realizat ținând cont de costul alimentelor, transportului în comun, chiriilor, biletelor de cinema și așa mai departe.

Chirii mai scumpe decât în Capitală

Surpriza de proporții a venit când algoritmul de calculare a traiului a fost aplicat Bucureștiului și s-a constatat că în Cluj o garsonieră costă mai mult decât în București. Deși acest lucru este valabil în cazul garsonierelor și apartamentelor de închiriat, dacă ne îndreptăm atenția spre unități de cazare 4 stele, prețul unei camere standard pe noapte este foarte apropiat de cel din capitală.

Poziționarea geografică – benefică

Dezvoltarea economică a Clujului, dar și a celorlalte orașe mari din Transilvania se datorează în primul rând poziționării geografice, apropiate de granița vestică a țării. Datorită acestui lucru, investitorii străini sunt mai interesați să deschidă filiale și să participe la dezvoltarea orașului, mai mult decât ar fi în zona estică.

Nivel de trai ridicat – venit ridicat

Boom-ul economic din Cluj-Napoca are și părți bune, totuși. În general, prețurile produselor și serviciilor dintr-un oraș sunt calculate raportat la nivelul venitului mediu al locuitorilor. Asta înseamnă că orașul Cluj Napoca are și un nivel destul de ridicat al veniturilor medii ale locuitorilor.

Centru universitar

Un alt factor important ce a contribuit la dezvoltarea economică a Clujului este și faptul că este unul dintre cele mai importante centre universitare din țară, alături de București, Timișoara și Iași. La Cluj-Napoca își desfășoară activitatea cea mai mare universitate din România, Universitatea Babeș-Bolyai, aducând anual în oraș peste 39 000 de studenți.

Alături de Cluj, în topul 10 al celor mai scumpe orașe din țară se află și Constanța, Arad, Ploiești, Oradea, Timișoara, Târgu Mureș, Brașov, Bacău și Sibiu.

Citește și Curiozități despre Cluj Napoca

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *