logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Creșteri în rezervele valutare ale BNR

bnr

Rezervele valutare ale BNR au crescut în ianuarie cu 388 milioane euro, la 32,91 miliarde euro, în ciuda reducerii rezervelor minime obligatorii la valută, la această evoluţie contribuind semnificativ împrumuturile Finanţelor pe pieţele internaţionale, de 2 miliarde de dolari.

Potrivit datelor BNR, în ianuarie s-au consemnat intrări de 3,59 miliarde euro, reprezentând modificări în structura rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice (inclusiv sumele rezultate din emisiuni de obligaţiuni pe pieţele interne şi internaţionale) şi altele.

MFP a atras în inauarie 2 miliarde dolari de pe pieţele internaţionale prin două emisiuni de obligaţiuni, cu maturităţi de 10 şi 30 de ani, precum şi 278,7 milioane euro din piaţa internă. Plăţile scadente în luna ianuarie 2014 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 257 milioane euro.

Concomitent, banca centrală a înregistrat ieşiri de 3,2 miliarde de euro, reprezentând reducerea ratei rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone.

În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,07 miliarde euro. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 ianuarie 2014 au fost de 35,98 miliarde euro, faţă de 35,43 miliarde euro la 31 decembrie 2013.

Plăţile scadente în luna februarie 2014 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 1,17 miliarde euro.

sursa: Money.ro

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.