Search
Generic filters
Exact matches only

Cum și de ce moștenim mirosul fricii

Un studiu pe șoareci, efectuat de oamenii de știință americani de la Emory School of Medicine din Georgia, a arătat că mirosul fricii poate fi nu numai moștenit, ci și transmis timp de două generații.

Studiul a constat în învățarea șoarecilor să asocieze mirosul florilor de cireș cu un ușor șoc electric. După cum este și normal, după un scurt timp, aceștia au început să arate frică în prezența mirosului, chiar dacă șocurile electrice absentau.

Oamenii de știință au monitorizat urmașii șoarecilor implicați în experiment, constatând că aceștia se comportau temător în prezența aceluiași miros, fără să fi fost vreodată supuși șocurilor electrice. Această frică a dus la modificări chimice ale spermei, modificări care au afectat creierul următoarelor două generații, provocându-le teama de același miros.

Prin urmare, cercetătorii consideră că această caracteristică s-a transmis genetic, deoarece părinții nu și-au întâlnit niciodată urmașii, ceea ce elimină posibilitatea conform căreia acest comportament ar fi putut fi învățat. Experimentele au mai arătat că această frică este transmisă prin intermediul mamei și că apare indiferent de modul în care urmașii sunt concepuți.

Profesorul de psihiatrie și științe comportamentale Kerry Ressler de la universitatea americană a declarat: ”Știind cum experienţele părinţilor influenţează urmaşii ne ajută pe noi să înţelegem tulburările psihiatrice care ar putea avea o bază transgeneraţională şi eventual să proiectăm strategii terapeutice”, informează site-ul britanic dailymail.co.uk.

Transpuse în rândul oamenilor, aceste rezultate ar putea modifica, poate chiar îmbunătăți modul în care sunt tratate anumite afecțiuni, precum tulburarea de stres post-traumatic. Această afecțiune, care apare în principal la soldați, constituie în atacuri declanșate, printre altele, de anumite mirosuri.

În urma acestui studiu, a apărut îngrijorarea conform căreia această afecțiune ar putea fi transmisă generațiilor următoare, care vor suferi de aceleași atacuri ca și părinții sau bunicii lor, declanșate doar de mirosuri.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *