Search
Generic filters
Exact matches only

Despre avantajele învățământului la domiciliu

Într-o eră în care sistemul de învățământ al multor țări, nu doar cel al României, prezintă din ce în ce mai multe probleme, învățământul la domiciliu a devenit o opțiune foarte serioasă pentru mulți părinți care doresc să ia asupra lor responsabilitatea de a-și educa odraslele și de a le pregăti pentru provocările viitoare.

Acest tip de învățământ este legal în țări precum Australia, Austria, Canada, Belgia, Elveția, Cehia, Franța, Irlanda, Italia, Japonia, Luxemburg, Marea Britanie, Mexic, Norvegia, Noua Zeelandă, Portugalia, Suedia sau Statele Unite ale Americii. La noi în țară, învățământul la domiciliu se practică doar pentru elevii care au cerințe educative speciale și care nu se pot deplasa de la domiciliu la școală.

La nivel mondial există mai mult de 300 000 de copii care fac parte din sistemul de învățământ la domiciliu, considerat de mulți ca fiind o alternativă mai bună decât sistemul tradițional. Susținătorii învățământului acasă vin cu foarte multe argumente despre avantajele pe care atât părinții, cât și copiii le au din renunțarea la sistemul tradițional de educație.

Reducerea cheltuielilor cu transportul, haine, mâncare, activități extrașcolare, cheltuieli cu profesorii etc. Toate acestea necesită o importantă resursă financiară, iar o dată eliminate aceste costuri, banii economisiți pot fi investiți în educația copilului, în mod exclusiv.

Un stil de viață mai sănătos, atât pentru copil, dar și pentru întreaga familie, deoarece mâncarea consumată este gătită acasă și se reduce consumul de fast-food și alte alimente nesănătoase.

Petrecerea unui timp mai îndelungat împreună, timp în care puteți să faceți diferite activități care să ajute la dezvoltarea hobby-urilor și pasiunilor copilului. Mintea celor mici este deosebit de creativă, iar acest sistem inovativ de educație ar putea să le permită să își pună în aplicare creativitatea, șansă rareori oferită în școală.

Poate cel mai important avantaj însă, este considerat a fi faptul că cei tineri nu sunt împinși de la spate în reținerea de moment a unor informații inutile, pe care le vor uita imediat și care nu le vor folosi la nimic. Copilul și părinții vor avea puterea de decizie asupra informației pe care o primește cel mic, informație care poate fi filtrată în funcție de relevanță, dar și de interesele manifestate de cel mic.

În plus, se consideră că sănătatea fizică, emoțională și intelectuală a copiilor este protejată, deoarece aceștia nu vor mai fi constrânși să se trezească foarte devreme, nu vor fi expuși la atât de multe boli, nu vor fi obligați să facă lucruri care nu îi plac, nu va fi certat, amenințat, ironizat și care va avea un cuvânt de spus în propria lui educație, pe care va începe să o înțeleagă și să o aprecieze mult mai bine. Datorită acestor lucruri, mulți dintre copiii care aleg educația acasă se află cu o clasă sau chiar mai multe în fața celor de aceeași vârstă care studiază în sistemul tradițional.

Socializarea de care beneficiază copiii la școală nu va dispărea, ci va fi înlocuită cu alte activități de grup, alături de copii care fac parte din același sistem. Aceste activități sunt alese de ei și au menirea de a le dezvolta diferite abilități.

Părerile sunt împărțite pe această temă. De aceea, ne-ar face plăcere să împărtășiți cu noi opiniile voastre referitoare la acest subiect, în comentariile de mai jos.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *