logo
Generic filters
Exact matches only

Despre lobby

În România, lobby-ul este de multe ori asociat cu traficul de influență, granița dintre cele două concepte fiind foarte mică.

La momentul actual, există o întreagă discuție în cadrul societății românești, dacă ar trebui adoptată o lege care să reglementeze  activitatea de lobby și respectiv profesia de lobbyst. Părerile sunt împărțite deoarece unii consideră că practic traficul de influență va fi legalizat, iar alții cred ca nu este nevoie de așa ceva pentru că acest lucru este deja reglementat de legislația europeană.

Dar ce este practic lobby-ul? Putem defini această activitate ca o tentativă transparentă de a influența politicile publice și deciziile instituțiilor abilitate în sensul dorit de anumite grupuri de interese. În mod ideal, totul este la vedere,  toată lumea știe cine face lobby pentru cine, iar totul este reglementat de lege. În cazul traficului de influență, există acte de corupție, totul se petrece într-un spațiu restrâns, puține persoane știu despre acest lucru, aceasta fiind o infracțiune destul de des întâlnită.

La nivelul Uniunii Europene există grupuri de interese care angajează personal specializat în activitatea de lobby pentru a obține anumite reglementări mai favorabile sau îmbunătățiri ale legislației aflate în vigoare într-un anumit domeniu. Același lucru se întâmplă și în Statele Unite ale Americii, astfel că putem spune că deja este o practică destul de cunoscută prin alte părți.

De mult ori lobbyul este considerat ca având o conotație negativă, și de aceea Comisia Europeană a propus ca acești activiști pentru diferite facilități să fie cunoscuți ca și reprezentanți ai grupurilor de interese. Ceea ce fac ei de multe ori nu influențează cu nimic activitatea altora fiindcă aceștia încearcă să îmbunătățească legislația și să producă practic un „update” pentru ca firma angajatoare să își îmbunătățească serviciile și să poată să se adapteze la condițiile socio-economice actuale.

Rămâne de văzut dacă această activitate va fi reglementată cum trebuie și în România pentru a face o delimitare clară între cei două concepte diametral opuse, dar care dau rezultate asemănătoare. Ideea de a legifera clar aceste lucruri este bună, însă rămâne de văzut conținutul legii, dar și modul de implementare a acesteia. Oricum, cel mai simplu ar fi să utilizăm legislația europeană din domeniu, pentru a evita suspiciunile privind avantajarea unor anumite persoane, însă rămâne de văzut ceea ce se va întâmpla. Cert este că a sosit momentul să facem o distincție clară între ceea ce este permis și ceea ce nu este în activitatea de lobby.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *