logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Despre Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR)

Imediat după căderea comunismului, a fost înființată Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, pentru a promova drepturile destul de numeroasei minorități naționale formată din etnicii maghiari. La data de 25 decembrie 1989, această organizație a văzut lumina pentru prima dată.

Primul președinte a fost scriitorul Géza Domokos, iar după aceea, a urmat lunga „domnie” a lui Markó Béla între anii 1993-2011, după aceea venind la conducere Kelemen Hunor.

Deși nu este un partid politic propriu-zis ci numai o organizație culturală a minorităților naționale, aceasta poate participa la activități politice pentru a susține interesele minorității pe care o reprezint fiind cel mai mare și mai cunoscut militant al acestora.

În cadrul UDMR sferele decizionale, executive și de control sunt separate pentru o mai bună organizare și asumare a responsabilității interne. Deciziile se iau în cadrul organului decizional suprem al organizației numit Congres, acesta având loc o dată la câțiva ani. În perioada dintre două Congrese, organele de conducere ale UDMR sunt: Consiliul Reprezentanţilor Unionali (C.R.U.), Consiliul Permanent al Uniunii (CPU), respectiv Prezidiul Uniunii (P.U.).

Încă de la căderea comunismului, Uniunea a avut un rol important în viața politică din România pentru că a câștigat de fiecare dată locuri în Parlament, însă chiar dacă și în prezent au reușit să facă acest lucru, se poate observa faptul că obțin din ce în ce mai puține voturi, mai ales din cauza apariției altor organizații ale maghiarilor precum Partidul Civic Maghiar (PCM) sau Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT).

În ceea ce privește participarea în politica de la nivel internațional, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România face parte din grupul parlamentarilor europeni organizat sub egida Partidului Popular European (PPE), al Uniunii Federale a Comunităţilor Etnice Europene (FUEV), respectiv a Organizaţiei Naţiunilor şi Popoarelor Nereprezentate (UNPO).

foto

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *