dezbatere-publica_6247652
dezbatere-publica_6247652

Discuție pe tema spațiului cu cetățeni români

100 de cetățeni români vor lua parte sâmbătă, 10 septembrie, la prima dezbatere cetățenească pe tema spațiului. Aceștia vor face asta în cadrul unui proiect care implică 2000 de locuitori din 22 de țări europene. Jan Wörner, directorul general al Agenției Spațiale Europene (ESA), care organizează evenimentul în toate țările participante, a declarat că „Cetățenii europeni ne pot ajuta să ne evaluăm mai bine prioritățile”

Ziua dezbaterii, ce se va desfășura într-un mod identic pentru toți cei 2.000 de candidați selecționați din Oslo până la Lisabona, cu trecere prin București, va permite, printre altele, discutarea obiectivelor ESA, arată AFP.

„Începem prin a le explica participanților care este bugetul ESA, adică 12 euro pe cap de locuitor, apoi le spunem ce facem cu acești bani?”, a declarat pentru sursa citată Yves Mathieu, co-director al „Missions publiques”, desemnată să organizeze dezbaterea în Franța.

Concluziile cetățenilor vor fi prezentate de către ESA statelor membre ale acestei organizații, în cadrul consiliului la nivel ministerial care va avea loc la finele anului acesta.

Rezultatele vor fi publicate pe site-ul http://citizensdebate.space, în 17 limbi.

Agenția Spațială Română (ROSA) a anunțat că va găzdui, pe 10 septembrie, Consultarea Cetățenilor asupra Domeniului Spațial pentru Europa. La eveniment s-au putut înscrie, până la 28 august, aproximativ 100 de cetățeni români interesați. Potrivit www.citizensdebate.space/ro_RO/home, consultarea din România se va organiza în București, la Hotel Phoenicia (mezanin).

Evenimentul va avea loc pe parcursul întregii zile de sâmbătă, 10 septembrie, de la ora 09:00 la ora 17:00.

ESA este o organizație interguvernamentală, înființată în 1975, având misiunea de a dezvolta capacitățile spațiale ale Europei și de a garanta că investițiile în spațiu aduc beneficii cetățenilor din Europa și din restul lumii.

ESA are 22 de state membre: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Elveția și Marea Britanie.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com