Animalele sunt ființele care oferă cea mai sinceră și pură formă de iubire stăpânilor lor și persoanelor din jur. Este cunoscut faptul că necuvântătoarele au un impact semnificativ asupra oamenilor, reușind să perceapă sentimentele acestora, oferind înțelegere și sprijin prin simpla lor prezență. Din aceste motive a apărut și terapia asistată cu animale, destinată tuturor persoanelor cu dizabilități și nu numai, demonstrând că are un impact pozitiv major asupra copiilor și adulților.
Asociația Dog Assist – „terapie cu suflet”
Organizația Dog Assist este o asociație neguvernamentală, cu sediul în Cluj-Napoca, care are ca scop îmbunătățirea calității vieții umane prin metode care au la bază interacțiunea om-animal. Mai exact, asociația este formată din specialiști conductori canini și câini de terapie atestați, psihologi specializați, instructori canini și medici veterinari, care încă din 2013 au pus bazele unui proiect prin care să demonstreze că interacțiunea dintre animale și oameni poate schimba vieți.
Acest tip de terapie se adresează tuturor persoanelor, din toate categoriile de vârstă, de la copii, până la vârstnici. Terapia asistată de animale are la bază interacțiunea sinceră și naturală dintre om-animal, patrupedul fiind o sursă de acceptare și un catalizator în relația dintre beneficiar și terapeut.
Terapia cu animale poate fi benefică pentru o gamă largă de persoane, inclusiv pentru copiii cu autism sau alte tulburări de dezvoltare, persoane care se confruntă cu depresia sau anxietatea, cele cu traume emoționale sau stres post-traumatic, persoane cu probleme de comunicare și cele cu boli fizice sau cronice. Terapia asistată de animale are la bază un plan bine stabilit și pus la punct de către specialiști pregătiți, acesta fiind personalizat în funcție de necesitățile fiecăruia. Specialistul lucrează împreună cu animalul și pune în practică planul stabilit, folosindu-se de activități ce se bazează pe interacțiunea om-animal.
Dog Assist a reușit să se dezvolte de-a lungul timpului cu ajutorul persoanelor și companiilor dornice să susțină scopul asociației. Aceasta crește și evoluează datorită donațiilor și ale sponsorizărilor oferite de către cei care cred cu tărie într-un asemenea proiect. Există foarte multe situații în care părinții și copiii trec prin anumite momente dificile, lucru care duce la situația în care aceștia nu își permit întotdeauna plata unei astfel de terapii. Așadar, George (fondatorul Dog Assist) spune că „nu vom renunța niciodată la un copil”, ținând ușile deschise pentru toate persoanele care doresc să facă cunoștință cu animalele asociației. De aceea, donațiile sau orice fel de ajutor sunt binevenite pentru a le sprijini evoluția lor pe viitor și pentru ca aceștia să reușească să fie aproape de cât mai multe persoane.
Cum poți ajuta?
În perioada aceasta se completează formularul 230, care înseamnă redirecționarea a 3.5% din impozitul pe salar (de anul trecut – 2022) către un ONG. Poți alege către cine merg acești bani, iar în cazul în care nu alegi tu, statul va face această alegere în numele tău. Acești bani sunt oricum parte din impozitul pe venit, așadar, nu vei pierde nimic, iar mai mult decât atât, poți ulterior urmări felul în care au fost gestionate sumele tale. Dacă te decizi că dorești să redirecționezi această sumă către asociația Dog Assist, completează acest formular. În cazul în care deții o firmă sau companie, 20% din impozitul pe profit poate fi donat către orice organizație neguvernamentală, printr-un contract de sponsorizare. Acesta se poate găsi online sau prin contactarea organizației spre care dorești să donezi.
În cazul în care nu ești angajat și nici nu deții vreo firmă, dar vrei totuși să ajuți, asociația este în căutare constantă de voluntari. Completând un formular dedicat voluntariatului, pe site, vei fi introdus în baza lor de date, iar echipa Dog Assist te va contacta în cel mai scurt timp.
Este foarte important să susținem cât de puțin putem organizațiile care își dedică timpul pentru a ajuta și oferi sprijin persoanelor care au nevoie. Asociația Dog Assist consideră că terapia cu animale este una dintre cele mai bune forme de terapie pentru copii cu dizabilități, depresie sau alte probleme de socializare și nu numai, iar pentru a reuși să ofere cele mai bune rezultate și să evolueze în continuare orice formă de ajutor este apreciată.