Search
Generic filters
Exact matches only

Efecte ale schimbării orei pe glob

Efecte ale schimbarii orei

În noaptea care tocmai s-a încheiat noi și zeci de alte țări din lume am trecut la ora de iarnă, adică am revenit la ora oficială de pe glob. Ziua de azi va fi cea mai lungă din an, având nu mai puțin de 25 de ore.

Unul dintre motivele invocate de anumite țări din lume pentru a nu respecta această practică de schimbare a orei este legat și de efectele negative la care populația pare a fi supusă, dintr-un motiv sau altul. Așa cum spuneam în articolul anterior, Rusia a renunțat în 2011 la schimbarea orei pentru că această practică dezorientează populația și provoacă diverse neplăceri.

Iată câteva dintre efectele pe care oamenii de știință susțin că schimbarea orei (fie de vară ori de iarnă) le are asupra noastră:

1. Provoacă accidente rutiere

Conform unei companii de asigurări din Canada, schimbarea orei pe glob dezorientează șoferii. După un studiu pe care ei susțin că l-au făcut pe o perioadă de 5 ani, s-a observat o creștere a numărului de accidente rutiere în perioada următoare.

Mai exact, compania susține că în cele două săptămâni care urmează după noaptea de 25-26 octombrie, numărul accidentelor rutiere crește cu 16% față de cele două săptămâni anterioare.

Se crede astfel că schimbarea orei are efecte negative asupra atenției șoferilor și asupra capacității lor de reacție.

2. Afectează calitatea somnului

Citat de către ora-exacta.eu, profesorul britanic Colin Espie de la Universitatea din Glasgow, a declarat că ”Trecerea la ora de iarnă le poate oferi un scurt răgaz pentru odihnă atât acelora care au probleme cu somnul, cât și celor care dorm bine de obicei, efectele în cazul primilor fiind temporare. Pe măsură ce noaptea devine mai lungă, suntem tentați să ne culcăm mai devreme și să ne trezim mai târziu și încheiem prin a fi bulversați. Odată ce corpul se obișnuiește cu noul program, calitatea somnului scade semnificativ, iar procesul se accentuează odata cu instalarea iernii”.

3. Crește numărul atacurilor de cord

Un studiu al unor cercetători suedezi publicat în 2008 a arătat că numărul atacurilor de cord crește în perioada următoare a schimbării orei de vară cu cel puțin 5%.

4. Cresc accidentele și timpul pierdut la muncă

Aceste lucruri sunt valabile la schimbarea orei de vară, deci nu ne vom lovi de ele maine, la servici. Se pare că din cauza somnului mai scurt muncitorii se prezintă mai obosiți la muncă și astfel crește riscul accidentelor.

Totodată, cei cu joburi de birou tind să piardă mai mult vremea pe internet decât de obicei, tot din cauza oboselii. Unde mai pui că vorbim despre luni, adică o zi grea de obicei.

Mai știi și alte efecte ale schimbării orei în general? Dă-ne de știre în comentarii. 

foto

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *