Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
filme romanesti1
filme romanesti1

Filme românești la Roma

Un festival de film românesc va avea loc în capitala Italiei între 1 și 3 septembrie. Romanian Film Festival, ediția 2016, va avea loc în parcul Villa Borghese din Roma, unde vor fi proiectate filme în premieră.

Evenimentul, care este parte integrantă a „EFFETTO NOTTE”, manifestație desfășurată anual pe perioada verii la „Casa del Cinema” din parcul Villa Borghese, include proiecția a șapte filme (trei lungmetraje, trei documentare și un scurtmetraj), expoziție fotografică marca Agerpres, dezbateri cu regizori și producători romani și o întâlnire cu Fabio Barone, deținătorul italian al recordului mondial de viteză pe Transfăgărășan la bordul bolidului Ferrari 458 Italia. Festivalul își propune să scoată în evidență legături simbolice și spirituale între Italia și România.

Inițiativa organizării evenimentului aparține Asociației româno-italiene ProCultura — RoArte și beneficiază de susținerea mai multor instituții din ambele țări: Departamentul pentru Românii de Pretutindeni al Ministerului de Externe român, Ambasada României în Italia, Primăria Romei, Accademia di Romania, Regiunea Lazio, Universitatea Roma Tre, Universitatea din Napoli „L’Orientale”.

Festivalul va debuta cu proiecția, pentru prima dată, a documentarului „România, drumul de la patimi la lumină”, realizat de Agenția Națională de Presă Agerpres, unul din partenerii media ai Festivalului. Filmul va fi prezentat de directorul general al agenției, Alexandru Giboi. Filmul este dedicat românilor care trăiesc departe de patrie și italienilor îndrăgostiți de tradițiile românești.

13324316_10154160859314030_49878021 (1)

Sursa foto: Ambasada României în Italia

Va fi inaugurată o expoziție de fotografii din Arhiva istorică Agerpres, cu imagini inedite din Bucureștiul interbelic dar și de după război, printre care fotografii ale Mariei Tănase cântând pe front în fața soldaților (1942), fotografii ale lui Constantin Tănase susținând un scheci pentru soldații români de pe frontul de răsărit (1942) sau imagini de la Revoluția din 1989. Multe dintre fotografii sunt publicate pentru prima dată.

Festivalul aduce un omagiu sculptorului Constantin Brâncuși, la 140 de ani de la naștere. Aniversarea e marcată prin imaginea aleasa pentru afișul oficial — reprezentând „Coloana infinitului” și prin proiecția, la 2 septembrie, a două filme despre viața artistului. Documentarul „Constantin Brâncuși — Coloana sau Lecția despre infinit” al regizorului Laurențiu Damian, fiind urmat de lungmetrajul „Brâncuși din eternitate”, regia Adrian Popovici. La proiecție vor fi prezenți regizorul Adrian Popovici și producătoarea Cornelia Palos.

În cadrul evenimentului are loc debutul regizoral al artistei românce Kristina Cepraga, prin proiecția scurtmetrajului său, „Tamara Echelon”, din distribuție fac parte nume importante din cinematografia românească: Camelia Zorlescu , Carmen Tănase si Dan Condurache. Kristina Cepraga, una din invitatele speciale ale serii, întruchipează cel mai bine amprenta romano-italiană a evenimentului: lansată în Peninsulă ca actriță, s-a reîntors în România pentru a filma prima sa peliculă în calitate de regizor.

La 3 septembrie, organizatorii Festivalului au pregătit o surpriză pentru fanii recordurilor de viteză în peisaje montane extraordinare, fiind proiectat documentarul „Ultima provocare”, realizat de Sante Paolacci despre Fabio Barone, care, în 2015, a intrat în Cartea Recordurilor după ce a traversat Transfăgărășanul la volanul unei mașini Ferrari 458 Italia în 9’13’442. Publicul va putea interacționa cu regizorul documentarului, Sante Paolacci, dar și cu Fabio Barone.

În aceeași seară, fanii noului val cinematografic românesc vor avea ocazia de a vedea filmele a doi din cei mai premiați regizori români. Este vorba despre „LOVERBOY” al lui Cătălin Mitulescu și „AFERIM!”, de Radu Jude, ambele pelicule fiind prezentate pentru prima oară publicului italian. Filmele prezentate vor fi proiectate în limba română cu subtitrare.

Cover - Sursă foto: Ambasada României în Italia

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *