logo
Generic filters
Exact matches only

Fondurile pentru programul „Prima Casă” ar putea fi suplimentate

imprumut-imobiliar_29557279

Plafonul programul „Prima Casă” ar putea fi suplimentat cu 500 de milioane de lei, potrivit unei propuneri înaintate de Ministerul Finanțelor Publice (MFP). Aceasta ar fi a doua oară în 2016 când plafonul ar crește, însă de această dată ar fi schimbat și mecanismul de alocare al sumelor, în funcție de numărul de credite acordate.

„Propunerea vine atât în sprijinul potențialilor beneficiari ai Programului, cât și al celor care au încheiat antecontracte de vânzare-cumpărare prin ‘Prima Casă’ și care, în lipsa alocării resurselor necesare, sunt în pericol de a pierde avansurile plătite, fiind în imposibilitate să își mai finanțeze tranzacțiile prin Program. Astfel, prin proiectul supus dezbaterii publice de modificare și completare a Anexei 1 la HG. 717/2009, a fost propusă suplimentarea cu 500 de milioane de lei a plafonului de garanții pentru Prima Casă”, se arată în comunicatul Finanțelor.

Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, susține că suma suplimentară nu afectează ținta de deficit bugetar și a fost estimată în funcție de volumul solicitărilor aflate în diverse stadii de aprobare și de pre-aprobare, care excedă disponibilul de plafon existent.

„Pe lângă această suplimentare, avem în vedere și elaborarea în premieră a unei strategii pe termen mediu pentru programul Prima Casă, corelată cu Strategia locuirii elaborată de MDRAP și aflată în consultare publică. Strategia este menită să asigure transparența și predictibilitatea solicitată atât de beneficiarii programului, cât și dezvoltatorii de locuințe și instituțiile de credit”, a explicat Anca Dragu.

În plus, pe lângă suplimentarea plafonului total de garantare pentru acest an, prin noul proiect de act normativ, MFP propune trecerea plafonului de garantare neutilizat de către românii stabiliți în străinătate în plafonul general de garantare a creditelor în cadrul programului. În nota de fundamentare a actului normativ se precizează că în ultima perioadă nu au mai existat cereri de la cetățenii români stabiliți în străinătate.

„Din plafonul de 25 de milioane de lei stabilit în anul 2014 pentru persoanele fizice cu cetățenie română stabilite în străinătate au fost acordate până în prezent un număr de 190 de garanții în valoare totală de 18,3 milioane de lei”, se menționează în documentul citat.

Totodată, proiectul propune asigurarea unor condiții obiective de alocare a plafoanelor anuale între băncile comerciale aflate în Program și armonizarea nivelului plafoanelor cu capacitatea reală a acestor finanțatori de acordare a creditelor. „Pentru asigurarea unor condiții obiective de alocare a plafoanelor anuale între finanțatorii participanți în program și pentru a armoniza nivelul plafoanelor cu capacitatea reală de acordare a finanțatorilor, se propune introducerea unor reglementări care să stabilească posibilitatea alocării plafonului de garantare în funcție de volumele de credite garantate în cadrul programului acordate de către finanțatorii participanți la Program în perioada de referință”, se susține în nota de fundamentare.

Potrivit MFP, de la începutul anului și până la data de 31 iulie 2016 au fost acordate 23.515 de garanții în valoare totală de 2,16 miliarde de lei. În total, de la lansarea programului în 2009 și până la finalul lui iulie 2016, au fost acordate 195.905 de garanții în valoare totală de 16,7 de miliarde de lei. În acest moment, rata de neplată de către beneficiarii programului Prima Casă este de 0,3%.

„Plafonul total de garantare pe anul 2016, înainte de suplimentare, este de 2.190,1 milioane lei”, se precizează în proiectul de act normativ.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *