logo
Search
Generic filters
Exact matches only

A fost inventat frigiderul care funcționează fără curent electric

Un grup de studenți de la Universitatea din Calgary, din Canada, au inventat un frigider care funcționează fără curent electric, acesta alimentându-se doar cu aerul captat din exterior.

Ideea realizării unui aparat care să răcească fără să utilizeze însă curentul electric a fost lansată în cadrul competiției Biomimicry Global Design Challenge, organizată de Biomimicry Institute din SUA, în parteneriat cu Ray C. Anderson Foundation.

Găsirea unei soluții fiabile pentru conservarea pe o perioadă mai mare de timp a produselor perisabile a venit în contextul în care anual, la nivel mondial, între un sfert şi jumătate din alimente sunt aruncate, irosindu-se astfel o cantitate mare de hrană, iar una dintre cauze este lipsa electricității în anumite zone din țările în curs de dezvoltare sau unor soluții alternative fiabile.

Frigiderul care funcționează fără curent electric

Frigiderul care funcționează fără electricitate a fost creat de patru studenţi de la Universitatea din Calgary și a fost botezat WindChill. Invenţia lor a fost desemnată câștigătoarea unei ediții a Biomimicry Global Design Challenge.

Cei patru membrii ai echipei – Jorge Zapote, Mitchell Weber, Xi Cheng și Michelle Zhou – s-au inspirat în realizarea frigiderului din modul în care anumite animale îşi reglează temperatura corporală în funcţie de necesităţi. Studenţii canadieni au pornit de la ideea de a crea o soluţie simplă şi ieftină pentru păstrarea alimentelor, iar natura a reprezentat sursa lor de inspiraţie.

Asemenea urechii elefantului, aparatul utilizează o pâlnie pentru a capta aerul pe care îl trimite apoi, printr-o țeavă, într-o baie de lichid. Astfel, fluidul din jurul bobinei se evaporă, răcirea aerului făcându-se din interior. Ulterior aerul ajunge într-o cameră de refrigerare. De asemenea, felul în care animalele îşi depozitează alimentele în vizuină, pentru a evita căldura, a reprezentat un alt model pentru WindChill”, afirmă inventatorii frigiderului.

Frigiderul WindChill „este un instrument care nu doar păstrează alimentele la temperaturi scăzute, dar schimbă și viețile oamenilor care îl folosesc”, se arată în descrierea proiectului.

Frigiderul WindChill nu este singurul aparat care se folosește procesul de evaporare pentru răcire. Acest proces este deja comun în Africa şi Orientul Mijlociu unde răcirea prin evaporarea aerului se face prin intermediul a două vase de lut alăturate, dar proiectul WindChill îmbunătățește, prin designul său, atât modul de admisie a aerului, cât şi menținerea temperaturii.

Biomimicry Global Design Challenge este o competiție anuală organizată de Biomimicry Institute din SUA. Aceasta este adresată studenţilor şi tinerilor cercetători, iar temele sale se referă la găsirea unor soluții sustenabile, inspirate din natură, pentru problemele critice cu care se confruntă oamenii, la nivel mondial.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *