O Ordonanță de Urgență cu privire la procedura de subscripție publică pentru cumpărarea unei sculpturi a lui Constantin Brâncuși, dintr-o colecție privată, a fost adoptată de către Guvern, miercuri, 30 martie. Banii donați de români pentru achiziția sculpturii „Cumințenia Pământului” vor fi deduși din impozitul datorat către stat de fiecare contribuitor.
Ordonanţa de Urgenţă reglementează condiţiile în care se va derula procesul de donaţie pentru cumpărarea sculpturii lui Constantin Brâncuşi, „Cuminţenia Pământului”.
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a precizat că donaţiile vor putea fi primite atât de la persoane fizice, cât şi de la persoanele juridice. Prin derogare de la Codul Fiscal, donaţiile vor putea fi deduse din impozitele datorate statului de către eventualii donatori.
„S-a stabilit şi mecanismul prin care pot fi date înapoi sumele donate dacă nu se vor strânge cele 6 milioane de euro”, a precizat Suciu.
În următoarele două săptămâni, vor fi anunţate conturile în care pot fi făcute donaţiile, aceste conturi fiind gesionate de către Ministerul Culturii.
Sculptura „Cuminţenia Pământului”, celebra operă a lui Constantin Brâncuşi, va rămâne în proprietatea statului român, a anunţat, pe 16 matie, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, pe contul său de Facebook, precizând că statul român va plăti proprietarilor lucrării 11 milioane de euro.
„Proprietarii «Cuminţeniei Pământului», lucrarea lui Constantin Brâncuşi, au acceptat oferta de achiziţie propusă de comisia de negociere mandatată de Guvernul României pe care am condus-o, în valoare de 11 milioane de euro. Din această sumă, Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul ei, Ministerul Culturii va lansa o subscripţie publică naţională”, a scris, miercuri seară, Vlad Alexandrescu, pe pagina sa de Facebook.
Potrivit News.ro, sculptura „Cuminţenia Pământului”, de Constantin Brâncuşi, a fost evaluată, în septembrie 2014, la 20 de milioane de euro. Ea face parte dintr-o colecţie privată şi a fost pusă în vânzare, iar Ministerul Culturii a fost invitat să îşi exercite dreptul de preemţiune.
Statul a făcut, până în prezent, mai multe oferte proprietarilor sculpturii (Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, n.r.), însă, până la anunţul de miercuri seară al ministrului Culturii, sumele înaintate nu au fost acceptate.
Realizată în 1907, în calcar crinoidal, „Cuminţenia Pământului” este, alături de opere ca „Sărutul” şi „Rugăciunea”, una dintre cele mai apreciate lucrări ale artistului.