logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Guvernul a alocat peste 300 de milioane de lei programelor Rabla și Casa Verde

Guvernul a adoptat o Hotărâre de Guvern prin care a alocat o sumă de peste 300 de milioane de lei, din Fondul pentru Mediu, pentru extinderea programelor Rabla și Casa Verde, potrivit News.ro.

Peste 300 de milioane de lei vor fi alocaţi în 2016 din Fondul pentru Mediu pentru programele Rabla şi Casa Verde extinse, potrivit unei hotărâri de Guvern adoptate miercuri.

Guvernul a adoptat miercuri bugetul de venituri şi cheltuieli pentru 2016 al Fondului pentru Mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).

Potrivit actului normativ, în buget s-au estimat venituri totale în sumă de 836,46 milioane de lei şi cheltuieli în valoare de 838,66 milioane lei, deficitul de 2,2 milioane de lei urmând a fi acoperit din excedentul anilor anteriori.

Guvernul îşi propune să finanţeze, pentru anul 2016, proiecte şi programe pentru protecţia mediului în valoare de 790,1 milioane lei, această sumă fiind destinată atât pentru onorarea contractelor în vigoare, cât şi pentru încheierea unor noi contracte de finanţare.

Pentru anul 2016, pentru programul Rabla privind stimularea înnoirii parcului auto, s-au alocat 145 de milioane lei, prin care se estimează că vor fi scoase din uz aproximativ 20.000 de autovehicule. Anul trecut au fost scoase din uz 25.423 de autovehicule cu o vechime mai mare de 8 ani, suma alocată fiind de 220 milioane lei.

Noutatea anul acesta este programul Rabla Plus, de stimulare a achiziţionării de maşini noi electrice şi hibride pentru care s-au alocat 75 milioane de lei.

Programul Casa Verde privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire pentru persoane fizice, demarat în 2011, va primi finanţare pentru noi beneficiari în 2016.

Pentru acest program s-au alocat anul acesta 44,5 milioane lei pentru finanţarea contractelor în vigoare şi 94,7 milioane lei pentru contracte noi. Din sumele alocate pentru acest an se estimează că în jur de 15.500 de persoane fizice vor beneficia de finanţare. Spre comparaţie, în perioada 2011 – 2015, în jur de 25.000 de persoane fizice au beneficiat de finanţare.

Programul Casa Verde este completat, tot ca noutate, de Casa Verde Plus pentru care au fost alocate 45 milioane de lei, din care vor fi finanţate materiale ecologice, sisteme de acoperişuri verzi, sisteme de eficientizare a consumului de resurse si altele.

Pentru programul „Sisteme integrate de alimentare cu apă, canalizare, staţii epurare”, în cadrul căruia există contracte în derulare până în 2018, s-au alocat 275,5 milioane de lei în acest an pentru efectuarea de plăţi în cadrul contractelor existente.

Pentru împădurirea terenurilor degradate s-au alocat 20 de milioane de lei pentru efectuarea de plăţi aferente contractelor în derulare şi 50 de milioane de lei pentru semnarea de noi contracte.

Pentru gestionarea deşeurilor s-au alocat 100 de milioane lei pentru semnare de noi contracte de finanţare a unor programe de prevenţie şi reciclare.

Pentru realizarea pistelor pentru biciclişti s-au alocat 30 de milioane de lei pentru semnarea de contracte noi.

Pentru programul de educaţie şi conştientizare a publicului privind protecţia mediului s-au alocat 30 milioane lei.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.