Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

În 2014 va crește salariul minim pe economie

Momentan, salariul minim în România este de 850 de lei, după o creștere de 50 de lei aplicată la 1 ianuarie 2014. La data de 1 iulie a acestui an salariul va crește cu încă 50 de lei, ajungând la suma de 900 lei, respectiv circa 200 de euro.

Chiar și așa însă, țara noastră va avea în continuare al doilea cel mai mic salariu minim din regiune. Doar în Bulgaria salariul minim este mai mic, respectiv 158 de euro. Față de alte țări din Uniunea Europeană, precum Croația, Polonia și Slovacia, salariul minim din România este mai mic cu aproximativ 50%, informează mondonews.ro.

De asemenea, față de aceste trei țări, și produsul intern brut este cu 40% mai scăzut. Toate aceste date sunt prevăzute într-un raport publicat la 1 aprilie 2014 de către Fondul Monetar Internațional (FMI).

În țara noastră, faptul că salariul minim a crescut cu 10% în 2013 nu a declanșat o creștere salarială la nivel național și în mediul privat, acolo unde s-a înregistrat o creștere a salariilor medii cu doar 3.3%.

Creșterea bruscă a salariului minim face însă mai dificilă găsirea unui loc de muncă pentru persoanele slab pregătite, dar poate îi afecta și pe angajații care au un contract de muncă pe termen scurt, precum șipe cei fără multă experiență în domeniuș de activitate. Acest lucru reiese din creșterea ratei șomajului, care a ajuns la 7.3% în 2013, față de 7% din 2012.

De asemenea, în documentul FMI se mai estimează că va exista un impact și asupra fiscalității. Spre exemplu, această creștere ar putea duce la o pondere mai mare a contribuțiilor la asigurările sociale, în timp ce fondul de salarii din sectorul public este preconizat să crească cu 100 de milioane de lei, informează mondonews.ro.

În același timp, este posibil ca firmele din sectorul privat să fie afectate negativ în ceea ce privește profitul acestora, datorită colectării impozitului pe profit.

Cover - Sursă foto: freepik.com
Damian

Damian

Când nu scrie, Damian citește, iar când nu citește, joacă jocuri video. Este masterand în Publicitate la Cluj-Napoca, iar pentru noi scrie cel mai des despre lucrurile actuale care se întâmplă peste tot în lume.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *