Search
Generic filters
Exact matches only

Începe Festivalul Sighișoara Medievală

Cea de-a 23-a ediție a Festivalului Sighișoara Medievală va avea loc în perioada 23 – 26 iulie 2015. Timp de patru zile, de joi până duminică, turiștii pasionați de muzica și spectacole medievale vor avea ocazia să participe la diverse manifestări artistice și culturale, dar și să asiste de doborârea a trei recorduri mondiale.

Tema din acest an a festivalului este „Menestreli și Trubaduri — 5 secole de muzică și teatru medieval”, ediția fiind dedicată, in memoriam, regizorului și actorului Sergiu Nicolaescu.

Festivalul va încerca să intre în Guinness Book cu trei recorduri

Potrivit directorului artistic al festivalului, Liviu Pancu, ediția din acest an va încerca să intre în Guinness Book (cartea recordurilor) cu trei recorduri: cea mai mare sabie, cel mai mare steag de festival și cel mai mare covrig rotund.

Asociația Culturală Teatrul Scena, organizatoarea festivalului, a decis să ne înscriem în cursa pentru Guinness Book cu cea mai mare spadă confecționată în timpul unui festival medieval, apoi cel mai mare drapel arborat în cadrul unui festival de artă medievală și cel mai mare covrig rotund din lume, credem noi cu diametrul de 20 de metri. Pe plan național intenționăm să doborâm un alt record prin confecționarea celei mai mari măști populare, estimăm undeva la patru metri înălțime, de către meșteri populari din Moldova și Maramureș”, a spus Pancu.

Spada va avea circa 4 metri înălțime, va fi confecționată pe parcursul festivalului și apoi va fi înfiptă într-o piatră. Aceasta va purta o serie de blazoane pe gardă — blazonul Sighișoarei, al Cavalerilor Lup și al Cavalerilor Templieri ai Sfântului Bernard și va rămâne în Cetatea Sighișoara ca simbol al festivalului de artă medievală.

Drapelul de 30 metri va fi arborat pe Turnul cu Ceas de la intrarea în Cetate, va purta însemnele Festivalului Sighișoara Medievală și va exprima dorința organizatorilor de a înființa în Transilvania primul centru est-european medieval în cadrul acestui festival.

Covrigul va fi executat de 50 de voluntari care vor frământa aluatul, profesioniști în domeniul brutăriei și panificației.

Primul festival-spectacol din România

Potrivit directorului artistic al evenimentului, Liviu Pancu, manifestarea își va păstra și în acest an reputația de primul festival-spectacol din România prin faptul că va prezenta o nouă producție artistică proprie.

sighisoara medievala 2

Festivalul are un merit deosebit, acela de a rezista atâta amar de vreme. Este un festival de artă medievală care a deschis un trend, în ultimii 10 ani, în ceea ce înseamnă aplecarea publicului asupra acestui tip de evenimente (…). Am găsit în fiecare ediție — și mi se pare normal să vii cu noutăți la fiecare ediție și să ai un crescendo — o formulă nouă «Cinci secole de muzică și teatru medieval» unde am încercat ca spectacolul vedetă să fie «Menestreli și Trubaduri» în care există o confruntare a formațiilor medievale, românești și europene. Avem invitați și din afară, din Bulgaria și Ungaria” a mai precizat Liviu Pancu.

Conform directorului artistic, la cea de-a 23-a ediție a Festivalului Sighișoara Medievală sunt așteptați să ajungă peste 300 de artiști care vor anima zilnic participanții la manifestarea cultural-artistică.

O altă noutate a ediției din acest an constă în faptul că piațetele vor căpăta o altă formulă, în sensul că vor fi delimitate locurile breslelor astfel încât fierarii, bijutierii, olarii și celelalte bresle să aibă fiecare o piață a lor.

Festivalul va fi transmis online și în acest an, iar site-ul Sighișoara Medievală a depășit deja 3,5 milioane de vizualizări din 2011 până acum, fiind considerată o performanță pentru un site cultural.

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

One Response

  1. Ce pacat ca nu pot ajunge la festival, dar ne-am propus anul asta prin toamna, sa vizitam pe indelete Sighisoara..
    P.S Sper ca am gasit si soarele corect. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *