Dacă un cumpărător de imobiliare se raportează doar la propriile sale nevoi în momentul în care ia o decizie cu privire la finisarea unei tranzacții, investitorii au parte de un drum mai întortocheat și cu mai multe obstacole, motiv pentru care li se recomandă consultanță specializată. Ajutorul unui agent imobiliar profesionist poate reprezenta un adevărat avantaj salvator în înțelegerea – și, deci, valorificarea, unei anumite oportunități de investiție.
Îți prezentăm concret ce trebuie să știi despre colaborarea cu un agent imobiliar, precum și beneficiile pe care ți le poate aduce un asemenea specialist:
În primul rând, în colaborarea cu un broker imobiliar, ai două posibilități în ceea ce privește modul de lucru:
- Intermedierea- este modalitatea tradițională, prin care se contactează mai multe agenții în scopul identificării unei proprietăți (în momentul încheierii tranzacției, doar agentul care te-a îndreptat spre un anumit imobil primește și comisionul). Avantajul adus de această metodă ar fi că, lucrând cu mai mulți agenți imobiliari, șansele de a găsi o proprietate care să corespundă cerințelor tale sunt, cel puțin teoretic, mai mari. Adică poți găsi mai ușor o proprietate care să corespundă idealului tău, sau poate chiar mai multe care să se aproprie de acesta. De asemenea, în interacțiunea dintre tine și proprietar (inclusiv în cadrul discuțiilor de negociere), un broker care lucrează doar pentru tine nu va mai fi „prins” între cele două părți implicate în tranzacție.
- Semnarea unui contract de reprezentare exclusivă – modalitate ce se bucură de o popularitate crescândă în ultimii ani. Prin această metodă, un singur broker devine „responsabil” pentru găsirea unei oportunități de investiție care să corespundă cerințelor și posibilităților tale.
La capitolul costuri, cele două variante de colaborare cu un agent imobiliar, prezintă, în mod firesc, diferențe – justificate de standardul serviciilor prestate. Astfel, dacă comisionul perceput pentru o intermediere se situează, de regulă, în jurul unui procent de 3% din valoarea tranzacției, acesta ajunge la circa 6% în cazul unei reprezentări exclusive.
Pentru a vedea ofertele de pe piața imobiliară din România, accesează Flatfy.ro, motorul de căutare care cuprinde majoritatea anunțurilor cu apartamente și case de vânzare și închiriere din țară. Aceasta reprezintă o alternativă pentru persoanele care nu au timp pentru a-și găsi locuința potrivită pentru ei.
Un agent imobiliar cunoaște în detaliu piața de imobiliare, fie că vorbim de un anumit segment care ne interesează sau de nivelul general al pieței. Acest fapt trebuie considerat un beneficiu, întrucât, spre deosebire de o persoană care nu-și câștigă existența din asta, agentul imobiliar va ști direct unde să atace, adică unde anume să privească cu lupa pe piață, cum merg prețurile, cum trebuie abordați vânzătorii, dar și care sunt plusurile și minusurile unei proprietăți sau alteia. Îți va oferi informații cu privire la cererea și nivelul segmentului închirierilor.
Chiar dacă, la modul teoretic, un investitor este ceva mai obișnuit cu tot ceea ce implică o tranzacție imobiliară (comparativ cu un cumpărător aflat la prima sa achiziție), întregul proces tot are mari șanse să devină obositor și frustrant. Explicând nevoile și dorințele tale și lăsându-le în seama unui consultant imobiliar în care ai încredere te poate ajuta să economisești mult timp și efort.
Față de o achiziție în scopul folosinței proprii, una în scop investițional este mai puțin dictată de factori emoționali. Cu toate acestea, și un investitor se poate dovedi exagerat de concentrat pe latura emoțională într-o tranzacție. Rolul agentului imobiliar este, în acest punct, de a te ajuta să-ți păstrezi o perspectivă cât mai obiectivă asupra lucrurilor.
Motorul de căutare Flatfy este un site obiectiv, inovativ și confortabil, unde totul este organizat simplu și clar, astfel economisind clienților timpul de căutare, acesta fiind orientat spre necesitatea consumatorului. Încă un plus este faptul că motorul de căutare a imobiliarelor din România poate fi accesat atât pe computer, cât și de pe tabletă și de pe telefonul mobil. De exemplu, puteți găsi apartamente de vânzare în București direct de pe telefonul dumneavoastră.
În procesul de căutare și, în final, alegere a unei locuinţe, vizionarea este un pas foarte important, ce va impulsiona luarea deciziei finale. Față de un cumpărător utilizator final, în calitate de investitor va trebui să faci un efort ceva mai mare pentru a te putea conecta la nevoile și dorințele persoanei care chiar va locui acolo – potențialul chiriaș sau viitorul proprietar, în cazul revânzării. Iată aspectele la care ar trebui să fii atent la o vizionare:
Zona este un factor foarte important care ar putea influența decizia unui chiriaș de a alege un imobil. Aceasta ar trebui să ofere siguranță, plăcută, care să prezintre în apropiere anumite beneficii. Vizitând proprietatea, imaginează-ți dacă ți-ar face plăcere să locuiești tu în împrejurimile respective.
Îndreaptă-ți, de altfel atenția asupra exteriorului imobilului (casei sau blocului). ). Mai ales în cazul în care imobilul nu este termoizolat, acesta îți va spune multe despre starea construcției. După aceasta, fii precaut și verifică lista imobilelor cu risc seismic, dacă ajungi în faza în care imobilul chiar îți este pe plac.
Acum, ne aflăm pe teriotoriul interior. Vizionarea a început de-a binelea. Un bun sfat ar spune să acorzi o deosebită atenție detaliilor care nu țin neapărat de aspectul de suprafață (cum ar fi zugrăveala proaspătă). Inspectează instalațiile sanitare, precum și întrerupătoarele, fasungurile becurilor sau panoul electric. Dacă este vorba despre un bloc vechi, interesează-te dacă instalația sanitară sau cea electrică au fost vreodată înlocuite. Totodată, fii cu luare aminte la orice urmă de igrasie și mucegai (inclusiv la mirosul specific).
Încearcă să porți un dialog relaxat, dar respecyuos cu proprietarul. Pune toate întrebările relevante (au oate chiar cu o relevanță mai puțin evidentă) pe care le ai în cap, astfel încât să pleci acasă lămurit. Rezervă-ți timp pentru a discuta, pur și simplu, cu el, pentru a vedea cu ce fel de om ai de-a face, dacă pare o persoană de încredere.
De astăzi, new.Flatfy.ro devine Korter.ro. Korter este un motor de căutare a imobiliarelor noi, o alegere confortabilă de găsire a complexelor rezidențiale din România.