Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Istoria internetului

Internetul este cel mai probabil cel mai cunoscut și influent progres tehnologic pe care lumea l-a întâlnit până acum și care este disponibil la o scală largă. Multora dintre noi, în special cei care încă de mici au fost obișnuiți cu utilizarea calculatorului și a internetului, ne este greu să ne imaginăm cum ar fi viața noastră fără internet. În această era digitală unde comunicarea și informațiile circulă extrem de rapid, acesta a devenit un „must”.

Apariția ideii de rețea informatică globală s-a produs în a doua jumătate a secolului trecut, mai exact în anul 1962 atunci când Licklider şi Welden Clark au publicat o lucrare intitulată „On-Line Man Computer Communication”.

Pe baza acestor idei Agenția Proiectelor de Cercetare Avansată (ARPA) din cadrul departamentului de Apărarea al S.U.A, pune bazele predecesorului internetului, acesta purtând numele de ARPANET care a fost rezultatul unei cercetări întinse pe parcursul a patru ani.

În anul 1969, s-a produs primul transfer de date între două computere militare cu ajutorul rețelei ARPANET. Anul următor aceasta s-a extins pe coasta de est a Statelor Unite ale Americii prin adăugarea a încă două noduri de rețea. Până în 1981 numărul nodurilor s-a ridicat la 213.

Primul virus informatic a apărut în cadrul acestei rețele în 1971 și purta numele de Creeper, acesta doar afișa un mesaj pe monitorul calculatorului fără a produce alte pagube.

În anul următor s-a trimis primul e-mail, iar Ray Tomlinson a ales să folosească simbolul @ pentru a se referi la alte rețele.

În 1973, ARPANET se extinde și ajunge și în Europa, în țări precum Marea Britanie sau Norvegia.

În 1974, apare termenul de Internet care este de fapt o prescurtare de la „internetworking”. Acesta provine de fapt de numele unui protocol creat de Vinton Cerf, Yogen Dalal şi Carl Sunshine.

Între ani 1983-1984 apar domeniile de internet precum .com, .gov, .net sau .edu.

Cel mai mare salt și cea mai mare răspândire a Internetului are loc după inventarea WWW ( World Wide Web) în anul 1990 de către Tim Berners-Lee, cercetător la CERN. La 2 ani distanță apărea și primul browser Mosaic, urmat în 1994 de NetScape.

În anul 1992, ARPANET dispare și este înlocuit de internet. La momentul acela existau nu mai puțin de un milion de hosturi în întreaga lume.

O dată cu lansarea noului sistem de operare numit Windows 95, își face apariția și cel mai răspândit browser din lume numit Internet Explorer.

Începând cu anul 1996, internetul putea fi utilizat și pe telefoanele mobile astfel că a început o nouă eră. După trecerea a încă 2 ani apare Google, iar internetul începe să se răspândească tot mai mult.

România a fost o țară „întârziată” în era telecomunicațiilor astfel că la noi a ajuns mai greu fiecare formă de comunicare electronică. Internetul propriu-zis a apărut în 1993, cu 11 ani mai târziu decât în majoritatea țărilor dezvoltate după cum se poate vedea și în tabelul de mai jos. Atunci a fost inventat și domeniul .ro.

Mai jos avem o listă întârzierii pe care a avut-o România față de celelalte țări din lume în funcție de domeniul de telecomunicație.

Telecomunicaţiile în România

Domeniul de telecomunicaţie

Diferenţa între România şi planul mondial

Anul introducerii în România

Telegrafia

9 ani

1853

Telefonia

1 an

1887

Radioul

6 ani

1901

Televiziunea

14 ani

1955

Internetul

11 ani

1993

Sursa: Prelucrare după Acad. Mihai Drăgănescu, „Din istoria telecomunicaţiilor în România”

Întârzierea de mai bine de un deceniu până la apariția internetului în România nu ne-a oprit să fim a doua țară ca viteză a internetului din lume în anul 2013 și sunt semne că vom ajunge pe primul loc în acest an.

Avansul tehnologic actual ne-a ajutat să avem viteze extraordinare ale internetului și a făcut ca acesta să fie extrem de folosit și chiar de neînlocuit în activitățile noastre zilnice.

Cover - Sursă foto: freepik.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *