Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Istoria Jocurilor Olimpice

Simbol al păcii, Jocurile Olimpice au o istorie fascinantă. Cunoscute încă din anul 776 î.H în Olimpia, Grecia, Jocurile Olimpice antice erau  mai multe competiții atletice între diferite orașe ale Greciei, desfășurate pe o arenă din oraș sau din câmpia Olimpiei.

Competițiile se desfășurau o dată la 4 ani, în perioada verii, în perioada în care grecii îl sărbătoreau pe Zeus. La Jocuri era permisă doar participarea bărbaților, femeile neavând nici măcar drept de spectator. De asemenea, era interzisă participarea sclavilor.

În Antichitate, Jocurile Olimpice durau 5 zile și desfășurau în urma unui program bine stabilit. Prima zi era dedicată procesiunilor solemne, jertfelor pentru zei și depunerii jurământului olimpic. A doua zi consemna întrecerile dintre tinerii de 18-20 de ani, în a treia zi aveau loc întrecerile de alergare și lupte, iar în a patra zi se desfășurau probele de atletism denumite pentatlon, precum și întrecerile de care, călărie și luptele cu arme. Ultima zi era dedicată premierii, când învingătorii primeau o cunună din ramuri de măslin sălbatic.

Spre deosebire de cele moderne, Jocurile Olimpice antice onorau de fiecare dată câte un zeu. Oamenii credeau că zeitățile le oferă atleților forța fizică și abilitățile care să îi ajute să câștige competițiile.

Jocurile au devenit simbol al păcii, deoarece orice conflicte militare încetau pe parcursul celor 5 zile ale competițiilor. Întervalul de timp dintre două ediții era denumit ”olimpiadă”, iar evenimentele importante din istoria acelor vremuri erau marcate în timp prin numărul de ordine al Olimpiadei. Pentru o mai bună înțelegere a acestui lucru putem spune că, spre exemplu, cunoscuta bătălie de la Termopile a avut loc în primul an al Olimpiadei 75 (anul istoric fiind 480 î.H).

În Grecia existau 4 evenimente atletice naționale, care se desfășurau în circuit, dintre care Jocurile Olimpice erau cele mai vechi. Celelalte competiții erau Jocurile Pytice din Delphi, Jocurile Istmice din Corint și Jocurile din Nemeea.

Jocurile Olimpice s-au desfășurat neîntrerupt timp de 12 secole, o dată la 4 ani, atingând numărul de 293 de ediții. Sfârșitul competiției a fost pus de împăratul Teodosiu al II-lea, care a interzis Jocurile doi ani după ultima ediție, care a avut loc în anul 392. În 426, tot el a dispus distrugerea edificiilor din Olimpia. Împăratul a luat această decizie deoarece el era creștin, iar aceștia nu erau de acord cu tradițiile religiilor păgâne.

După 1.500 de ani de întrerupere, Jocurile Olimpice au fost reluate la Atena, în 1896.

Cover - Sursă foto: pexels.com
Damian

Damian

Când nu scrie, Damian citește, iar când nu citește, joacă jocuri video. Este masterand în Publicitate la Cluj-Napoca, iar pentru noi scrie cel mai des despre lucrurile actuale care se întâmplă peste tot în lume.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *