Legea antifumat a fost publicată în Monitorul Oficial, după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat-o vineri, 29 ianuarie. Aceasta va intra în vigoare începând cu data de 16 martie.
Reglementarea a fost promulgată la doar două zile după ce judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au decis că normele dispuse sunt constituționale.
Fumatul, interzis în orice spațiu public
Actul normativ prevede interzicerea fumatului în orice spațiu cu caracter public. Mai exact, nu se poate fuma în „orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”. În același timp, legea interzice fumatul și în spații precum mijloacele de transport în comun, unitățile sanitare, la locul de muncă sau în locurile de joacă, indiferent dacă acestea se află în spații închise sau în aer liber. Abatere de la această regulă fac celulele deținuților din penitenciarele de maximă siguranță.
Legea interzice comercializarea și folosirea în spațiile cu caracter public a țigaretelor, țigărilor din foi și chiar a țigărilor electronice.
Nerespectarea prevederilor legale aduce penalizări sub forma amenzilor contravenționale în valoare de până la 500 lei pentru persoane fizice. Totodată, valoarea sancțiunilor pentru persoane juridice începe de la 5.000 lei la prima abatere, 10.000 de lei la următoarea abatere și poate ajunge până la suspendarea activității.
Locuri amenajate pentru fumat
Fumătorii vor putea să își aprindă o țigară doar în spațiile special amenajate. Aceste zone vor fi semnalate drept „cameră pentru fumat” sau „loc pentru fumat” și trebuie să dispună de scrumiere, extinctoare și ventilație corespunzătoare. Mai mult, aceste locuri nu trebuie amenajate în spații de trecere sau de acces.
Legea a fost propusă de deputata PSD Aurelia Cristea în anul 2011, iar demersul său a fost susținut de numeroase ONG-uri. La finalul anului trecut, 33 senatori au înaintat CCR o sesizare cu scopul de a dovedi că legea antifumat este una neconstituțională, însă în 27 ianuarie 2016, judecătorii au hotărât în unanimitate că legea nu încalcă Constituția.
În Uniunea Europeană, 17 state au interzis deja fumatul în spații publice, din cele 28 state membre. Printre acestea se numără Franța, Italia, Spania, Germania sau Marea Britanie. Medicii pneumologi din aceste țări spun că au observat o scădere drastică a cazurilor de astm la scurt timp de la implementarea legii.