supermarket
supermarket

Legea care interzice risipa alimentară a fost adoptată

Proiectul de lege care prevede combaterea risipei alimentare a fost adoptat marți, 18 octombrie, de către Camera Deputaților. Legea prevede ca agenții comerciali să doneze alimentele ale căror termene de expirare se apropie unor cantine sau locuri de unde oamenii nevoiași să le poată consuma. În caz contrar, întreprinzătorii riscă amenzi de până la 10.000 de lei.

Propunerea legislativă prevede că alimentele vor fi donate către fundaţii, ONG-uri, cămine de bătrâni, orfelinate sau spitale, în baza unui contract semnat între agenţii comerciali şi persoanele juridice respective.

Încălcarea prevederilor prezentei legi ar urma să fie sancţionată cu amenzi contravenţionale cuprinse între 1.000 şi 10.000 de lei. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

„Agenții economici care operează spații comerciale cu suprafața de peste 400 metri pătrați, cu destinația vânzare de produse alimentare, vor încheia un contract cu o organizație umanitară înregistrată legal sau cu o asociație de protecția animalelor, după caz, în vederea donării produselor alimentare aflate aproape de data expirării, într-un termen rezonabil astfel încât acestea să poată fi utilizate”, este menționat în proiectul de lege

Potrivit expunerii de motive, datele statistice estimează la nivelul Uniunii Europene, între 2012-2014, totalul alimentelor irosite sau risipite, pe lanţul producţie- consumatorul final, este între 82 şi 114 milioane de tone anual.

România ocupă locul al nouălea în topul celor mai risipitoare ţări din UE, cu un procent de 2,55%, adică 2,2 milioane de tone de alimente pierdute în fiecare an, ceea ce înseamnă peste 6.000 de tone pe zi, notează Gândul.info.

Mai prost decât noi stau ţări precum Marea Britanie, Olanda, Germania, Franța, Polonia sau Belgia. Cu toate acestea, Franța a adoptat deja o lege asemănătoare, care interzice supermarketurilor să distrugă alimentele care se apropie de data expirării, la începutul acestui an. Adoptând această lege Franța a devenit prima țară din lume care interzice risipa de alimente și a început demersul pentru convingerea și a altor membrii ai Uniunii Europene să procedeze la fel.

La nivel mondial se aruncă anual 1,3 miliarde de tone de alimente, potrivit estimărilor Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite. Acest lucru înseamnă că 750 de milioane de dolari se pierd în coşurile de gunoi într-un singur an, mai scrie Gândul.info.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com