Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Majoritatea școlilor românești din mediul rural au acces la internet

Majoritatea școlilor românești din mediul rural au un laborator de Informatică conectat la internet, potrivit unui sondaj național realizat de institutul de cercetare de piață GfK.

Conexiunea la internet din școlile primare de la sate este folosită însă, în cele mai multe cazuri, mai mult în scopuri administrative, decât în scopuri educative.

90% dintre școlile din mediul rural au un laborator IT, însă doar jumătate dintre laboratoare sunt conectate la Internet. Deși în toate școlile din mediul rural există computere, în doar 75% din școli echipamentele sunt funcționale”, relevă studiul comandat de Fundația Orange și prezentat joi într-o conferință de presă privind educația digitală pentru copiii din zone defavorizate.

Materiale educative digitale, o necesitate

Cercetarea mai arată că 63% din profesori au o atitudine deschisă în ceea ce privește utilizarea noilor tehnologii la clasă, deși experiența lor didactică cu materiale educative digitale este foarte redusă, în principal din cauza lipsei acestora (softuri educaționale sau manuale digitale).

În concluzie, deși există o infrastructură funcțională și o deschidere a profesorilor și elevilor în ceea ce privește educația digitală, în prezent nu există materiale educative digitale disponibile care să poată fi utilizate în procesul de predare, relevă studiul.

Am pornit de la acest studiu și am ajuns la un proiect. Cu dezbateri nenumărate și, până la urmă, izvorât din nevoie, am ajuns la ceea ce se cheamă educație digitală în zonele rurale. Este important să înțelegem că digitalizarea în educație nu este un moft și Ministerul Educației a înțeles asta. În Fundația Orange, la nivel internațional, educația digitală este o prioritate”, a declarat Dana Deac, președintele fundației.

Ea a menționat că acest model poate fi extins, dacă rezultatele vor fi cele așteptate, iar Fundația Orange poate da o mână de ajutor în acest sens.

Competența digitală este una dintre cele opt competențe cheie pe care trebuie să le aibă orice persoană care trăiește într-o societate modernă, într-o societate a cunoașterii și care îi permite să utilizeze tehnologia atât pentru cunoaștere, cât și pentru comunicare și rezolvare de probleme”, a spus și Tania Irimia, director în cadrul Direcției Generale de Învățământ Preuniversitar.

Schimbările tehnologice foarte rapide din acest domeniu determină o necesitate a unei investiții permanente, a spus ea.

Potrivit acesteia, Ministerul Educației salută și susține toate inițiativele care vin de la partenerii educaționali ai sistemului și care înțeleg că investiția în educație reprezintă o prioritate în întreaga societate. „Sunt convinsă că proiectul va conduce la rezultatele pe care ni le-am propus și pe care le așteptăm”, a completat Tania Irimia.

Fundația Orange a decis derularea în anul școlar 2016-2017 a unui proiect-pilot de educație digitală pentru ciclul gimnazial în 10 școli de masă din mediul rural. Proiectul, numit Digitaliada, are ca scop îmbunătățirea performanței școlare a elevilor la unele dintre cele mai dificile materii, prin utilizarea unor metode moderne de predare, în completarea celor tradiționale.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandări