Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Medicamentele se ieftinesc cu 20% de la 1 iulie

Noul catalog național al prețurilor la medicamente, autorizate pentru comercializare pe piața din România (CANAMED), intră în vigoare din 1 iulie 2015. Odată cu acesta este anunțată și o ieftinire a medicamentelor cu 20%.

Potrivit ministrului Sănătății, Nicolae Bănicioiu, de la 1 iulie România va avea cel mai mic preț european la medicamente. „De la 1 iulie România trece la cel mai mic preț european la medicamente, așa cum este normal şi cum confirmă şi contextul socio-economic. Prețurile nu pot fi similare celor din țările cu PIB-uri mai puternice. Au fost discuții şi cu Comisia europeană, cu FMI, cu asociațiile de producători şi distribuitori de medicamente, cu lanțurile de farmacii, ca să asigurăm distribuția continuă şi să nu fie probleme în aprovizionare şi este finalizată toată procedura”, a afirmat Bănicioiu.

El susține că se vor găsi pe piață medicamente din toate ariile terapeutice, chiar şi după introducerea prețului cel mai mic, iar exportul paralel va fi combătut cu sancțiuni „foarte drastice”, putându-se ajunge la retragerea licenței producătorilor.

Pe de altă parte, președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Dragoș Damian, a afirmat însă, că odată cu scăderea prețului la medicamente există riscul ca 1.200 de medicamente ieftine să dispară de pe piață de la 1 iulie, pentru că ele nu vor mai fi rentabile pentru producători, după ce alte 900 au dispărut deja.

Potrivit lui Damian, două mari companii au făcut simulări privind ceea ce se va întâmpla în piață după 1 iulie și s-a constatat că scăderea totală a prețurilor este, pe întregul arsenal terapeutic, de 9,4%, în vreme ce pentru producătorii care au expunere în România, adică cei care au fabrici, este de 18%.

Președintele APMGR a mai arătat că o altă companie care face studii de piață spune că piața totală a medicamentelor se va reduce cu 16 la sută, pentru medicamentele inovative reducerea fiind de 15 la sută, iar pentru medicamentele generice, cele care oricum erau ieftine, de 20 la sută.

Programe noi pentru bolnavii în stare critică

Tot în 1 iulie vor fi lansate și câteva programe noi, care vor fi finanțate din bugetul Ministerului Sănătății, pentru pacienții aflați în stare gravă care sunt internați în spitale din România.

Astfel, unul dintre programele finanțate de Ministerul Sănătății este programul național pentru hemoragii digestive superioare, care include consumabile pentru intervenții endoscopice de urgență, pentru icter mecanic neoplazic şi achiziții de stenturi pentru tratamentul endoscopic.

Un alt program nou îi vizează pe pacienții cu neoplasme esofagiene, pentru care va fi suportată achiziția protezelor esofagiene. De asemenea, va intra în vigoare şi programul de chirurgie endovasculară periferică, pentru care Ministerul Sănătății va finanța achiziția de materiale consumabile specifice pentru tratamentul endovascular, minim-invaziv, astfel încât în cazul pacienților cu astfel de afecțiuni să fie evitate intervenţille chirurgicale deschise.

Potrivit Ministerului Sănătății, bugetul pe 2015 alocat până în prezent pentru toate acțiunile prioritare este de 235 de milioane de lei.

Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *