Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
fondul-brancusi
fondul-brancusi

Ministerul Culturii va lansa „Fondul Brâncuși” pentru achiziția operelor de artă importante

Fondul Brâncuși, care va avea ca scop achiziționarea operelor de artă contemporane, precum și a celor care fac parte din patrimonial cultural național, a fost anunțat de către Ministerul Culturii. Inițiativa vine ca urmare a solidarității demonstrate de români în timpul campaniei de donații pentru „Cumințenia Pământului”.

Decizia ministerului vine ca urmare a solidarizării extraordinare a peste 100.000 de români într-un timp foarte scurt (patru luni şi jumătate) pentru păstrarea Cuminţeniei Pământului în circuitul public, informează instituţia într-un comunicat de presă.

Crearea acestui fond este o premieră în România şi reprezintă un pas important pentru administrarea patrimoniului cultural românesc. Fondul Brâncuşi asigură accesul la opere de valoare culturală deosebită, încurajează implicarea societăţii în susţinerea actului cultural şi pune bazele unei viitoare strategii pentru achiziţionarea de artă de către stat.

Fondul Brâncuşi va fi gestionat de către Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Culturii, şi va permite la rândul său atât donaţii individuale, cât şi donaţii din partea companiilor sau a altor organizaţii, se mai arată în comunicatul de presă.

În cadrul campaniei naţionale „Brâncuşi e al meu” s-au strâns prin subscripţie publică 1.273.668 euro până pe 30 septembrie, dintre care mai bine de 800.000 euro au fost adunaţi în ultimele două luni şi jumătate. „Cuminţenia Pământului” va fi achiziţionată prin completarea sumei necesare de către Guvernul României prin bugetul Ministerului Culturii, astfel încât lucrarea să rămână în circuitul public şi accesul la patrimoniul cultural naţional să nu fie îngrădit. Sculptura va fi găzduită în curând de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.

„Îmi permit să observ, ca om experimentat în strângerea de fonduri pentru proiecte culturale înainte de a fi ministru, că subscripţia publică iniţiată de Guvernul României pentru achiziţionarea Cuminţeniei Pământului este unul dintre cele mai originale modele propuse în momentul acesta într-o ţară europeană. Prin realizarea acestei forme de crowdfunding naţional, putem pune în dezbatere, finanţa şi aproba proiecte de interes public chiar cu sprijinul publicului cărora li se adresează, prin contribuţiile unor mari grupuri de oameni uniţi de o idee comună. Asta va permite în timp crearea unor modele mixte, participative de finanţare a culturii în statele unde administraţia culturală e depăşită de cererile şi nevoile sistemului viu, dinamic. Cetăţeanul redevine astfel responsabil şi beneficiar direct al actului cultural”, afirmă Ministrul Culturii, Corina Şuteu.

Ca urmare a campaniei „Brâncuşi e al meu”, statul român va dispune de o serie de instrumente esenţiale, dar inexistente până acum, pentru crearea unei subscripţii publice. Campania pentru Cuminţenia Pământului este şi un exemplu de debirocratizare a actului cultural, de deschidere către marele public pentru realizarea unui proiect de importanţă naţională. Campania „Brâncuşi e al meu” a pornit o dezbatere necesară în spaţiul public românesc şi a readus în atenţia societăţii personalitatea lui Constantin Brâncuşi, importanţa şi valoarea artei sale, precizează comunicatul de presă menţionat.

O serie de organizaţii non-guvernamentale, instituţii publice de cultură, artişti, operatori publici şi privaţi s-au alăturat campaniei într-o solidaritate fără precedent în România ultimelor decenii.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *