logo
Generic filters
Exact matches only

Ministrul Culturii propune un pact național pentru restaurarea patrimoniului

Sursă foto: dreamstime.com

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, i-a propus președintelui României, Klaus Iohannis, realizarea unui pact național în vederea restaurării patrimoniului. Această propunere urmărește alocarea a 0,2 procente din PIB (Produsul Intern Brut) pentru acoperirea cheltuielilor de restaurare.

„I-am propus preşedintelui Iohannis să îşi asume un pact naţional pentru patrimoniu, pentru care ar trebui să se pună de acord toate partidele parlamentare. Acesta ar trebui să prevadă o finanţare de 0,2% din PIB pentru restaurarea patrimoniului din România – de două ori mai mult decât bugetul ministerului”, a spus Vlad Alexandrescu, la o întâlnire informală cu presa.

„Această propunere a mea a plecat la preşedinte acum o săptămână. Deocamdată, nu am niciun răspuns”, a precizat ministrul, citat de News.ro.

Bugetul alocat în prezent restaurării patrimoniului este de 50 de milioane de euro. „Din 50 de milioane de euro trebuie să restaurăm toată ţara”, a mai spus acesta.

„În România, se distruge patrimoniul într-un ritm mai avansat decât putem noi interveni pentru restaurare, iar această distrugere înseamnă pierderea identităţii naţionale”, a declarat Vlad Alexandrescu.

Legat de turnurile prăbuşite ale bisericilor din Rotbav şi Roadeş, Vlad Alexandrescu a mai spus că, în prezent, sunt 600 de monumente în stare de precolaps şi colaps.

„Vom interveni de urgenţă din banii pe care îi avem. Există în prezent 600 de monumente în stare de precolaps şi colaps. În plus, continuăm cele 50 de şantiere începute şi unde nu sunt litigii juridice”, a afirmat Alexandrescu.

O parte importantă şi îndelung comentată din patrimoniul românesc o reprezintă Roşia Montană.

„Am readus Roşia Montană pe agenda publică, după o perioadă în care ea a fost uitată. Aici este vorba despre protejarea patrimoniului arheologic – în Roşia Montană se află 7 kilometri de galerii romane, unice în Europa, de exploatare auriferă. Acesta este temeiul dosarului de clasare propus pentru UNESCO, alături de cel al unui peisaj deosebit”, a precizat Alexandrescu.

În plus, în opinia ministrului, primarul localităţii trebuie – împreună cu „task force-ul Ministerului pentru Roşia Montană” (grup de lucru, n.r.) – să „pună osul la treabă” şi să colaboreze la găsirea perspectivelor pentru dezvoltarea durabilă a zonei.

„Cred că administraţia locală de acolo e încă mental blocată în proiectul Gold Corporation. Lor le trebuie un anumit timp, probabil, să iasă din această halucinaţie colectivă, care nu a creat decât dezastre. Nu există acest proiect. Este un lucru despre care se vorbeşte de 15 ani, dar nu există. Gold Corporation nu e la Roşia Montană, e o halucinaţie colectivă”, a mai declarat Alexandrescu.

Accentuând faptul că „statul nu are bani pentru cultură”, ministrul Culturii a anunţat că se lucrează la o modificare a legii mecenatului.

„Am preluat un minister sărac şi deprimat. Este cel mai sărac minister dintre toate – e un efect al istoriei. Am scos la concurs toate posturile vacante”, a mai declarat ministrul Culturii.

Menţionând că finanţarea MC este de 0,1% din Produsul Intern Brut (PIB), Vlad Alexandrescu a precizat că suma reprezintă „aproape nimic”.

„Planul meu este să fac un lobby foarte agresiv în Guvern şi Parlament şi trebuie făcut şi prin presă. Câtă vreme nu există o conştiinţă generală a societăţii româneşti potrivit căreia cultura aduce stabilitate, prosperitate şi coeziune socială, nu se poate face nimic. Nu poţi să te simţi acasă într-un loc în care nu se face cultură. Nu putem avea o identitate naţională, dacă nu ne dezvoltăm una culturală. România nu înseamnă doar autostrăzi şi sănătate şi educaţie, este şi cultură şi patrimoniu”, a mai spus ministrul Vlad Alexandrescu.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *