logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Muzica, un „medicament” ideal pentru refacerea bolnavilor

Pacienții care ascultă muzică pe toată durata unei intervenții chirurgicale suferă mai puțin decât bolnavii care nu fac acest lucru, conform unui studiu realizat de un grup de cercetători de la Universitatea Brunel din Marea Britanie.

După ce au analizat date statistice şi medicale provenind de la aproximativ 7.000 de bolnavi, cercetătorii britanici au ajuns la concluzia că muzica, atunci când este ascultată înainte de, pe durata şi după intervențiile chirurgicale, reduce durerile pacienților, atenuează anxietatea şi scade nevoia de analgezice. De asemenea, aceștia au adăugat că pacienților care urmează să fie operați ar trebui să li se permită să își aleagă singuri muzica pe care vor să o asculte în timpul intervenției, pentru a maximiza beneficiile medicale.

Muzica este o intervenție non-invazivă, sigură şi ieftină, care ar trebui să fie disponibilă pentru toți oamenii care vor fi operați”, a spus Catherine Meads, cercetătoare la Universitatea Brunel din Marea Britanie, coordonatoare a studiului.

Muzica stimulează refacerea și reduce durerile

Acest studiu despre influența muzicii asupra bolnavilor a fost realizat folosind toate cercetările deja publicate anterior şi care realizau o comparație între serviciile medicale însoțite de muzică şi serviciile medicale standard sau intervențiile non-medicamentoase, precum masaj şi relaxare, în ceea ce privește convalescența adulților care au suportat diverse intervenții chirurgicale.

Studiul a evidențiat faptul că pacienții care au apelat la ajutorul muzicii erau considerabil mai puțin anxioși după operație şi au raportat un nivel mai mare de satisfacție postoperatorie după ce au ascultat muzică. De asemenea, aceiași pacienți au avut nevoie de mai puține analgezice şi au raportat dureri mai puțin intense în comparație cu grupul de control.

Melodiile preferate, cele mai eficiente

Deși autorii studiului au descoperit că muzica are efecte benefice în toate etapele care însoțesc operațiile chirurgicale, totuși, rezultatele sunt mai bune atunci când pacienții ascultă muzică înainte de a fi operați, în comparație cu situațiile în care ascultau muzică în timpul intervenției sau după aceasta.

În plus, atunci când pacienții şi-au ales muzica preferată, savanții au constatat o reducere şi mai mare a durerilor resimțite şi a nevoii de analgezice.

Autorii studiului, publicat în The Lancet, intenționează să demareze în curând un test clinic ce vizează introducerea muzicii la „The Royal London Hospital for Women” pentru femeile care nasc prin cezariană şi pentru cele care suportă histeroscopii. Pacientele își vor alege cântecele preferate, care vor fi înregistrate pe un dispozitiv de redare a sunetului prin intermediul unor boxe minuscule, inserate în perne.

Oamenii de știință atrag însă atenția că, în cazul în care pacienților li se va permite să asculte muzică în timpul intervenției chirurgicale, aceasta nu ar trebui să interfereze cu sistemul de comunicare utilizat de echipa medicală în timpul operației.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *