Search
Generic filters
Exact matches only

Noul Cod Rutier privind transportul copiilor cu mașina

Noul Cod Rutier, intrat în vigoare în 14 Februarie, a adus noi reglementări referitoare la transportul copiilor cu mașina pe orice distanță. Este foarte important ca cei mici să fie în siguranță și să fie protejați împotriva oricărui tip de accidentare. Aceste noi reglementări vin în completarea codului rutier intrat deja în vigoare în septembrie 2014, atunci când s-a introdus obligativitatea purtării centurii de siguranță de către minori şi interzicerea transportării copiilor mai mici de trei ani în vehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă.

Hotărârea de Guvern nr. 11/2015 se referă la transportul copiilor cu vârsta de până la 3 ani. Copiii cu o înălțime de până la 135 cm pot fi transportați în autovehicule care au sisteme de siguranță pentru șofer și pasageri numai dacă sunt fixați/prinși cu un dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.

„Copiii cu o înălţime de peste 135 centimetri pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau a feţei, ori dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul”, se mai arată în Hotărârea de Guvern nr. 11/2015.

În ceea ce privește scaunul de copii, acesta trebuie să fie omologat și potrivit pentru vârsta și greutatea copilului. Acesta se poate instala atât pe scaunul de față dacă dispozitivul permite, cât și pe bancheta din spate. De asemenea, airbagul trebuie să fie dezactivat sau să nu existe deloc pentru locul unde va fi pus copilul.

Siguranța copiilor trebuie să fie prioritară pentru fiecare părinte, astfel că achiziționarea unui scaun auto este o decizie foarte bună. Noile tipuri de scaune auto apărute pe piață îndeplinesc toate standardele impuse și oferă confort maxim celui mic. Acestea pot fi alese în funcție de necesitatea fiecărui părinte, dar și în funcție de vârsta și greutatea bebelușului. Alegerea scaunului potrivit asigură siguranță în caz de orice fel de impact și este necesară începând de la primele zile de viață.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

2 Responses

  1. in tarile civilizate de ani buni este lege pentru obligativitatea scaunului pentru copii in spate. Noi suntem mai in urma…ca de obicei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *