Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

O nouă operație cu celule stem ar putea vindeca degenerarea vederii la bătrânețe

Cercetătorii britanici au dezvoltat o operație care poate vindeca degenerescenţa maculară (DMS), boala care face ca unii oameni să își piardă vederea la bătrânețe. Boala este asociată cu îmbătrânitul sau senilitatea și este cauzată de degradarea celulelor din spatele ochiului.

Medicii britanici de la spitalul londonez Moorfields au realizat cu succes o operație cu celule stem pe o pacientă în vârstă de 60 de ani, suferind de DMS. Aceștia au implantat în ochii pacientei celule stem embrionare, dezvoltate anterior în celulele epiteliului pigmentar retinian (celulele localizate în spatele ochiului).

DMS afectează aproximativ 50 milioane de oameni trecuți de vârsta de 55 ani, din lumea întreagă. Această afecțiune se instalează când degradarea celulelor din ochi se produce în mod natural, datorită îmbătrânirii și se manifestă prin pierderea clarității vederii. Bolnavii suferinzi de DMS își pierd abilitatea de a citi literele și de a vedea detalii și, în timp, pot pierde abilitatea de a distinge chiar fețe umane.

Operația nu a avut nicio complicație

Operația de transplantare a celulelor stem a avut loc în luna august a acestui an și, potrivit medicilor, pacienta nu a suferit încă nicio complicație. Pentru a știi dacă operația a funcționat și că transplantul de celule a fost cu adevărat un succes, este nevoie de încă câteva luni de zile, în care medicii trebuie să evalueze vederea femeii.

Teste clinice sunt necesare pe mai mulți pacienți

Profesorul Lyndon da Cruz al spitalului Moorfields s-a declarat „foarte entuziasmat de faptul că am fost capabili să creăm aceste celule specifice și că am putut să le transplantăm în ochiul pacientului. Această operație are potențialul de a deveni un tratament în locul unei dovezi teoretice”.

Pacienta de 60 de ani este una din 10 bolnavi de DMS care fac parte din testarea clinică a procedurii, însă experții spun că va fi nevoie de teste mai dezvoltate și cu numere mai mari de pacienți, înainte ca procedura să devină una de rutină.

Celulele stem, provenite de la embrioni In Vitro

Medicii susțin că celulele stem folosite în procedură au fost recoltate din embrioni donați, creați în timpul unui tratament pentru fertilizare In Vitro, dar nefolosiți (adică embrioni care nu au fost implantați în uterul mamei).

Picture of Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *