Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Pâinea românească, cea mai ieftină din Europa

România are cea mai ieftină pâine din Europa, potrivit unui studiu derulat anul trecut de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Se pare că înregistrează cele mai mici prețuri în ceea ce privește achiziționarea pâinii, dar și a cerealelor, atât în rândul țărilor din interiorul Uniunii Europene, cât și în rândul celor care nu fac parte din afara UE.

În momentul actual, prețul unei pâini sau al cerealelor necesare pentru fabricarea acesteia este la jumătate din valoarea medie a prețului pentru aceste produse în alte state din Uniunea Europeană. Mai exact, prețul unei pâini în țara noastră reprezintă 53 de procente din media prețului unei pâini cumpărate de spanioli, francezi, italieni sau orice altă națiune din UE.

Chiar și în țări precum Albania, Muntenegru, Serbia, Bosnia Herțegovina și Kosovo prețurile la pâine sunt mai mari decât în România, raportat la media din UE.

Pe ansamblu, prețurile la alimente în UE variau, în 2015, între 63% din media din UE în Polonia și 145% în Danemarca.

Cele mai mari prețuri se înregistrau în Danemarca (145% din media din UE), Suedia (124%), Austria (120%), Irlanda și Finlanda (ambele cu 119% din media din UE). La polul opus, cele mai scăzute prețuri la alimente se înregistrau în Polonia (63% din media din UE), România (64%) și Bulgaria (70%).

Printre produsele analizate de Eurostat se numără pâinea, carnea, laptele, brânza și ouăle, băuturile non-alcoolice și țigările. La toate aceste produse, prețurile din România sunt sub media din UE, fiind cele mai mici la pâine (53%), pe locul al treilea, după Polonia și Bulgaria, la carne (60% din media din UE față de 54% în Polonia și 55% în Bulgaria) și relativ apropiate de media din UE (92%) în cazul laptelui, brânzei și ouălor.

În ceea ce privește băuturile alcoolice și non-alcoolice, prețurile din România sunt la 72% din media din UE, prețuri mai mici fiind înregistrate doar în Bulgaria (64%).

Aceste date au la bază un studiu derulat de Eurostat în 2015 în 38 de state europene, care a acoperit aproximativ 440 de produse comparabile.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *